НС бави закон срещу монополисти

Има опасност намаляването на наказателната лихва да не бъде гласувано от този парламент

Има опасност промените в Закона за задълженията и договорите, които предвиждат да се намали наказателната лихва за просрочие на дългове на граждани и фирми, събирана от монополисти, да не бъдат приети на второ четене от парламента днес, а да отлежават до избирането на следващия парламент. За това алармира пред  „Труд“ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който е сред вносителите на законопроекта.

Причината е, че законовите промени са заложени като последна точка в дневния ред на днешното парламентарно заседание и най-вероятно няма да остане време за разглеждането им в пленарна зала. Законопроектът вече бе приет на първо четене последната стъпка за да стане факт е да бъде приет на второ четене от НС.

Промените предвиждат граждани да плащат ОЛП плюс 4 пр.пункта

Промените предвиждат сегашната лихва от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за фирми и на 4%+ОЛП за физически лица.

В петък Петър Славов и колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров внесоха искане за свикване на извънредно заседание на НС, на което да бъде разгледан законопроекта за наказателните лихви. То бе подписано от над 50 депутати от различни парламентарни групи без ГЕРБ. По-късно от управляващата формация внесли предложение за друг дневен ред, в който законопроектът за наказателните лихви е последна точка и днес парламентът ще заседава по него.

„С поведението си някои партии създават впечатлението у гражданите, че всичко се прави целенасочено за да не мине на второ четене Закона за задълженията и договорите, а това е изцяло в услуга а на монополисти и лихвари“, заяви “Петър Славов.

Към момента т.нар. законна лихва за забава в България е най-високата в Европейския съюз. В повечето държави е ОЛП +8% за граждани и фирми, но в Австрия, Германия, Латвия и Литва наказателната лихва за граждани е между 4 и 6%.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес