Ирландски ветеран е най-слабият във FIFA 20

Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

НС бави закон срещу монополисти

Има опасност намаляването на наказателната лихва да не бъде гласувано от този парламент

Има опасност промените в Закона за задълженията и договорите, които предвиждат да се намали наказателната лихва за просрочие на дългове на граждани и фирми, събирана от монополисти, да не бъдат приети на второ четене от парламента днес, а да отлежават до избирането на следващия парламент. За това алармира пред  „Труд“ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който е сред вносителите на законопроекта.

Причината е, че законовите промени са заложени като последна точка в дневния ред на днешното парламентарно заседание и най-вероятно няма да остане време за разглеждането им в пленарна зала. Законопроектът вече бе приет на първо четене последната стъпка за да стане факт е да бъде приет на второ четене от НС.

Промените предвиждат граждани да плащат ОЛП плюс 4 пр.пункта

Промените предвиждат сегашната лихва от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за фирми и на 4%+ОЛП за физически лица.

В петък Петър Славов и колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров внесоха искане за свикване на извънредно заседание на НС, на което да бъде разгледан законопроекта за наказателните лихви. То бе подписано от над 50 депутати от различни парламентарни групи без ГЕРБ. По-късно от управляващата формация внесли предложение за друг дневен ред, в който законопроектът за наказателните лихви е последна точка и днес парламентът ще заседава по него.

„С поведението си някои партии създават впечатлението у гражданите, че всичко се прави целенасочено за да не мине на второ четене Закона за задълженията и договорите, а това е изцяло в услуга а на монополисти и лихвари“, заяви “Петър Славов.

Към момента т.нар. законна лихва за забава в България е най-високата в Европейския съюз. В повечето държави е ОЛП +8% за граждани и фирми, но в Австрия, Германия, Латвия и Литва наказателната лихва за граждани е между 4 и 6%.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.