Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Ски карти по левче в Боровец и Банско Намалението е за децата по повод деня на снега

Откриха мъртъв български таксиметров шофьор в Англия Йордан Борисов е получавал писма от местните власти, че може да му бъде отнето разрешителното

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

НС бави закон срещу монополисти

Има опасност намаляването на наказателната лихва да не бъде гласувано от този парламент

Има опасност промените в Закона за задълженията и договорите, които предвиждат да се намали наказателната лихва за просрочие на дългове на граждани и фирми, събирана от монополисти, да не бъдат приети на второ четене от парламента днес, а да отлежават до избирането на следващия парламент. За това алармира пред  „Труд“ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който е сред вносителите на законопроекта.

Причината е, че законовите промени са заложени като последна точка в дневния ред на днешното парламентарно заседание и най-вероятно няма да остане време за разглеждането им в пленарна зала. Законопроектът вече бе приет на първо четене последната стъпка за да стане факт е да бъде приет на второ четене от НС.

Промените предвиждат граждани да плащат ОЛП плюс 4 пр.пункта

Промените предвиждат сегашната лихва от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за фирми и на 4%+ОЛП за физически лица.

В петък Петър Славов и колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров внесоха искане за свикване на извънредно заседание на НС, на което да бъде разгледан законопроекта за наказателните лихви. То бе подписано от над 50 депутати от различни парламентарни групи без ГЕРБ. По-късно от управляващата формация внесли предложение за друг дневен ред, в който законопроектът за наказателните лихви е последна точка и днес парламентът ще заседава по него.

„С поведението си някои партии създават впечатлението у гражданите, че всичко се прави целенасочено за да не мине на второ четене Закона за задълженията и договорите, а това е изцяло в услуга а на монополисти и лихвари“, заяви “Петър Славов.

Към момента т.нар. законна лихва за забава в България е най-високата в Европейския съюз. В повечето държави е ОЛП +8% за граждани и фирми, но в Австрия, Германия, Латвия и Литва наказателната лихва за граждани е между 4 и 6%.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.