Външно министерство: Няма решение за гонене на руски дипломати

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопската митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

Цветанов: Няма данни, които да налагат изгонването на руски дипломати от страната

Славчо Велков: 47 израелски граждани искат над 200 млн. лв. компенсации заради атентата в Сарафово

Финландия получи от Испания искане на екстрадиция на Пучдемон

Нощните влакове ще пристигнат с час по-късно заради смяната на часовото време

“Кюриосити” отбеляза 2000 дни на Марс Плутониевите му генератори ще работят още около 7-8 години

Спряха опасен теч на 4 г. в шуменски квартал Общината ще си търси парите от ВиК

Вучич обвини ЕС, че не изпълнява Брюкселските споразумения между Сърбия и Косово

Тръмп се чудил дали да наначи новия си съветник по национална сигурност заради мустака му

Митрополит Антоний: Договорът за наем с Върбакови е неизгоден

И Хърватия избира между Ф-16 и „Грипен“

Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с “Инерком”

Тръмп ограничи постъпването на транссексуални в армията

НС бави закон срещу монополисти

Има опасност намаляването на наказателната лихва да не бъде гласувано от този парламент

Има опасност промените в Закона за задълженията и договорите, които предвиждат да се намали наказателната лихва за просрочие на дългове на граждани и фирми, събирана от монополисти, да не бъдат приети на второ четене от парламента днес, а да отлежават до избирането на следващия парламент. За това алармира пред  „Труд“ депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, който е сред вносителите на законопроекта.

Причината е, че законовите промени са заложени като последна точка в дневния ред на днешното парламентарно заседание и най-вероятно няма да остане време за разглеждането им в пленарна зала. Законопроектът вече бе приет на първо четене последната стъпка за да стане факт е да бъде приет на второ четене от НС.

Промените предвиждат граждани да плащат ОЛП плюс 4 пр.пункта

Промените предвиждат сегашната лихва от 10%+основния лихвен процент (ОЛП) да бъде намалена на 8%+ОЛП за фирми и на 4%+ОЛП за физически лица.

В петък Петър Славов и колегата му от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров внесоха искане за свикване на извънредно заседание на НС, на което да бъде разгледан законопроекта за наказателните лихви. То бе подписано от над 50 депутати от различни парламентарни групи без ГЕРБ. По-късно от управляващата формация внесли предложение за друг дневен ред, в който законопроектът за наказателните лихви е последна точка и днес парламентът ще заседава по него.

„С поведението си някои партии създават впечатлението у гражданите, че всичко се прави целенасочено за да не мине на второ четене Закона за задълженията и договорите, а това е изцяло в услуга а на монополисти и лихвари“, заяви “Петър Славов.

Към момента т.нар. законна лихва за забава в България е най-високата в Европейския съюз. В повечето държави е ОЛП +8% за граждани и фирми, но в Австрия, Германия, Латвия и Литва наказателната лихва за граждани е между 4 и 6%.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.