Няма да има удължаване на срока за касовите апарати

Няма да има удължаване на срока за касовите апарати

Фирми нарочно отлагат смяната на софтуера

Онлайн магазините имат време до 31 март

До 31 януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати.

Срокът за привеждане на дейността на търговците, използващи софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията в Наредба Н-18 няма да бъде удължаван. Това стана ясно на среща между Националната агенция за приходите и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), на която присъстваха разработчици на софтуер за управление на продажбите.

Експертите от НАП съобщиха, че вече има над 500 регистрирани софтуери за управление на продажбите и процесът продължава интензивно. По думите на софтуерни разработчици, част от клиентите отлагат внедряването на новите програмни продукти, като това ги поставя под риск от санкции. На срещата бяха коментирани и технически въпроси, които ще бъдат обобщени от БАИТ и предоставени на НАП за отговор. От приходната агенция напомнят, че до 31 януари всеки бизнес, използващ софтуер за управление на продажбите, трябва да го приведе в съответствие с изискванията на наредбата за касовите апарати. Фирмите, които отговарят на изискванията на наредбата (продажбите в брой са под 5% от приходите, и за които са изпълнени два от трите критерия - приходи от продажби над 16 млн. лв., активи над 8 млн. лв. и персонал над 50 души) и са избрали да използват СУПТО, който създава стандартизиран одиторски файл, трябва да изпълнят изискванията на Наредба Н-18 до 31 март. Тези фирми трябва да уведомят за това НАП по електронен път до 31 януари.

От 1 февруари касовите бележки от бензиностанциите трябва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата. До 31 март всички търговци със СУПТО трябва да подадат в НАП информация за използвания от тях софтуер в търговските обекти. В същия срок онлайн магазините трябва да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания на наредбата.

Коментари

Задължително поле