„Туитър“ блокира повече от 1000 акаунти по подозрение за руска пропаганда

Кола излетя на пътя край Банско, четирима ранени

Буря е повредила части от руски ракетен комплекс С-400, пътуващ за Китай

Тереза Мей: Втори референдум във Великобритания за Брекзит няма да има

Рокпевецът Том Пети е починал от свръхдоза от седем лекарства

Косовската полиция не предвижда специални мерки за сигурност при визитата на сръбския президент

Еротична екстраваганца от Франсоа Озон Страхотната мацка Марин Вакт с главна роля в “Double Lover”

Пентагонът: Операцията на Турция в Африн няма да повлияе на двустранните отношения

Джеймс Матис: Изправени сме пред все по-голяма заплаха от ревизионистки сили като Китай и Русия

Правителствена парализа в САЩ, в Сената не се споразумяха за бюджета

Сергей Лавров: Ядреното споразумение с Иран няма да оцелее, ако САЩ се оттеглят от него

Хиляди младежи протестираха в Будапеща с искане за образователна реформа

Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Няма повдигнати обвинения срещу ходжата и кмета на Света Петка за незаконна агитация

Проверката на Окръжна прокуратура-Пазарджик срещу ходжата на велинградското село Света Петка Ибрахим Юмер и кмета Али Тебер за незаконна агитация преди предсрочните парламентарни избори е приключила без повдигане на обвинение срещу някой от двамата. „Няма повдигнати обвинения по казуса „Света Петка“, съобщи за „Труд“ Димитрия Ганчева, говорител на Окръжна прокуратура-Пазарджик.

На 22 март говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу имама на село Света Петка Ибрахим Юмер е образувано досъдебно производство за предлагане на облаги за гласуване за определена политическа сила и по-конкретно – за организирано от него пътуване на граждани до Одрин с автобус, от която са се възползвали 50-ина души, предимно хора над 50-годишна възраст. По случая са разпитани 30-ина души от различни партии, които заявили на разследващите, че подобни безплатни екскурзии са обичайна практика и то не само преди избори, а покрай различни мюсюлмански празници. Периодично от Главното мюфтийство отпускали такива дарения, финансирани от частни лица, това се случвало не само преди избори и било въпрос на случайност, че точно сега е поредното пътуване. В него, както и по време на престоя в Одрин не е говорено за политика, твърдят екскурзиантите, които посетили 2 джамии, участвали в молитви, ходили до големия пазар на открито в Одрин и по магазините и се върнали в Света Петка.

Срещу имама на Света Петка Ибрахим Юмер е била подадена и жалба от „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание в Република България“ за незаконна агитация по време на предизборен митинг на политическа партия в селото. Проверка на РИК-Пазарджик установила, че действията на ходжата не съставляват нарушение на чл.182, ал.5 от Изборния кодекс (длъжностни лица по вероизповеданията да извършват пропаганда и политическа агитация) – имамът отправил само пожелание за благоденствие на хората. Тези сведения са потвърдени от жители на селото, коит
о присъствали на митинга и са от различни политически сили, а показанията им не си противоречат, съобщават още от РИК-Пазарджик.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.