АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

Няма повдигнати обвинения срещу ходжата и кмета на Света Петка за незаконна агитация

Проверката на Окръжна прокуратура-Пазарджик срещу ходжата на велинградското село Света Петка Ибрахим Юмер и кмета Али Тебер за незаконна агитация преди предсрочните парламентарни избори е приключила без повдигане на обвинение срещу някой от двамата. “Няма повдигнати обвинения по казуса “Света Петка”, съобщи за “Труд” Димитрия Ганчева, говорител на Окръжна прокуратура-Пазарджик.

На 22 март говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че срещу имама на село Света Петка Ибрахим Юмер е образувано досъдебно производство за предлагане на облаги за гласуване за определена политическа сила и по-конкретно – за организирано от него пътуване на граждани до Одрин с автобус, от която са се възползвали 50-ина души, предимно хора над 50-годишна възраст. По случая са разпитани 30-ина души от различни партии, които заявили на разследващите, че подобни безплатни екскурзии са обичайна практика и то не само преди избори, а покрай различни мюсюлмански празници. Периодично от Главното мюфтийство отпускали такива дарения, финансирани от частни лица, това се случвало не само преди избори и било въпрос на случайност, че точно сега е поредното пътуване. В него, както и по време на престоя в Одрин не е говорено за политика, твърдят екскурзиантите, които посетили 2 джамии, участвали в молитви, ходили до големия пазар на открито в Одрин и по магазините и се върнали в Света Петка.

Срещу имама на Света Петка Ибрахим Юмер е била подадена и жалба от “Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание в Република България” за незаконна агитация по време на предизборен митинг на политическа партия в селото. Проверка на РИК-Пазарджик установила, че действията на ходжата не съставляват нарушение на чл.182, ал.5 от Изборния кодекс (длъжностни лица по вероизповеданията да извършват пропаганда и политическа агитация) – имамът отправил само пожелание за благоденствие на хората. Тези сведения са потвърдени от жители на селото, коит
о присъствали на митинга и са от различни политически сили, а показанията им не си противоречат, съобщават още от РИК-Пазарджик.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.