Няма проблем с ипотечното кредитиране в България

БНБ не налага задължителни нива на показателите за ипотечно кредитиране, а само се създава необходимата формална рамка, каза управителят на БНБ Димитър Радев.

Управителят на БНБ Димитър Радев: Показателите на банките са свидетелство за адекватна реакция

Целта на упражнението е да формализираме оценката, каза гуверньорът на Централната банка

Управителят на БНБ Димитър Радев разсея спекулациите около анализа на Централната банка за ограничаването на ипотечните кредити и посочи, че БНБ е в активна комуникация с банките по тази тема през последната година, а техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция.

“Ние не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск свързан с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия сектор за адекватна реакция, ако този риск започне да се материализира”, заяви Димитър Радев пред БТА.

Припомняме, че преди дни в анализа на Централната банка за кредититния растеж в сегмента на кредитите, които са обезпечени с жилищни недвижими имоти изрично бе посочено, че “в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система, е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите”. “Предоставихме подробна информация по темата, но първоначалните реакции са напълно нормални, като се има предвид, че БНБ за първи път прилага подобен подход”, каза управителят на БНБ по отношение на оживените коментари относно решението на УС на БНБ за прилагането на показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане на ипотечни кредити.

Димитър Радев заяви, че Централната банка “ескалира” действия по отношение на ипотечното кредитиране. “Преминаваме от режим на статистическо наблюдение към режим на надзорно наблюдение и отчетност със съответни задължителни изисквания за банките по отношение на изчисляването на минимален набор от показатели и методика за тяхното прилагане”, посочи управителят на БНБ.

Радев разясни, че БНБ не налага задължителни нива на показателите за ипотечно кредитиране, а само се създава необходимата формална рамка и механизми да го направи, ако това се наложи. “Подобен подход е напълно в духа на доктрината на БНБ да подготвя сектора за работа при неблагоприятни развития на кредитния пазар, дори вероятността от подобни развития да изглежда минимална в момента”, каза още управителят на Централната банка. По думите му в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати.

“Ние сме в активна комуникация с банките по тази тема през последната година. Техните действия и техните показатели са свидетелство за адекватна реакция. Убеден съм, че тя ще бъде такава и по отношение на коментираното решение на БНБ, с което се поставя надзорен акцент върху ипотечното кредитиране”, заяви Димитър Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси