Обама: САЩ ще продължава да бъде с ключово значение за международната сигурност

САЩ с президент Доналд Тръмп ще продължат да бъдат държава с ключово значение за международната сигурност. Това подчерта американският държавен глава Барак Обама по време на първата си пресконференция след вота, изпратил милиардера републиканец в Белия дом, предаде АП, цитира БТВ.

Агенцията отбелязва, че президентът се е оказал в сложната ситуация да убеждава сънародниците си и лидерите по света, че няма проблем в това на поста да го наследи човек, когото до преди седмица определяше като „ужасяващо неподготвен” и неспособен на борави с кодовете за ядрения арсенал на САЩ.

„Няма намаляване на решителността… Има огромна приемственост, която ни прави незаменими, когато става въпрос за поддържане на реда по света. Международните отношения и политиките трябва да бъдат отвъд президентите”, подчерта настоящият стопанин на Белия дом.

По думите му по време на срещата му с Тръмп, бъдещият държавен глава е показал „голямо желание да запази нашите ключови стратегически отношения” в т.ч. и в рамките на НАТО. АП коментира, че подобно послание ще носят и предстоящите визите на Обама в Германия, Гърция и Перу.

Държавният глава защити позицията си срещу депортирането на стотици хиляди нелегални имигранти (ключова точка в предизборната платформа на Тръмп), като изрази надежда, че републиканецът добре ще обмисли ситуацията преди да започне конкретни действия.

Днес той подчерта, че ще се постарае да засили американската икономика в двата си оставащи месеца на поста.

Коментари

Задължително поле