Обвинител №1 на Европа Лаура Кьовеши: Имаме нужда от смели и независими прокурори (обзор)

Европейската прокуратура започна работа на 1 юни, а по повод първата ѝ официална визита в София Лаура Кьовеши каза: “Тук съм си вкъщи”.

Започва избор на още 6-ма кандидати от България след срещи с Гешев и Прокурорската колегия на ВСС

Няма да позволи намеса на политици

Разследваме престъпления срещу бюджета на Европейския съюз, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, а често дори се толерира.

Имаме нужда от дръзки и смели прокурори и не се съмняваме, че ще успеем да подберем подходящите кандидати и в България. Това заяви днес европейският главен прокурор Лаура Кьовеши на заключителна пресконференция след двудневната ѝ визита у нас.

“Националните власти започнаха трансфера на всички разследвания, които спадат в обхвата на Европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните власти. Това ще се извърши от европейските делегирани прокурори. В София се срещнах с четиримата български магистрати, за да видя дали те имат нужда от подкрепа. Това е част от моята работа”, каза още Кьовеши.

Новината, която тя съобщи бе, че след срещите ѝ с главния прокурор Иван Гешев и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която той ръководи, ще бъде открита нова процедура по подбор на още 6-има делегираните прокурори от България. По думите ѝ при разговорите е постигнато разбирателство по критериите за подбор на кандидатите.

“Без съмнение тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат опит в разследването на финансови престъпления, корупция и пране на пари и всички престъпления, които спадат към Европейската прокуратура. Трябва да имат опит и в сферата на международното сътрудничество. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения. Надявам се, че съвсем скоро ще имаме ново предложение от България”, каза Кьовеши.

“Ако българските граждани имат сигнали или информация, която смятат, че е важна за нас, може да ни докладват. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно и няма да правим разлика между лицата, за които се подават сигнали. По тази причина нашата дейност е важна. Само независима съдебна власт може да раздаде правосъдие. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, а такава, която служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички, представени в прокуратурата 22 държави. Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура, а ще си сътрудничим”, допълни тя.

И изтъкна, че е избрала България за първата държава за посещение във връзка с избора на делегирани прокурори с думите: “Не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото ние имаме служба тук и като европейски главен прокурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите. Не мога да цитирам цифра за процента на сигналите от България. След пет дни работа е много трудно да се оцени качеството на делата, които сме получили. Сред тези от България има получени дела за начина, по който някои граждани са използвали европейски средства”. И се закани: “Ако някои се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор за намеса в работата му, аз ще направя това публично достояние”, заплаши Кьовеши.

След срещата в Иван Гешев в четвъртък и с ръководената от него Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет днес, Кьовеши съобщи, че още идната седмица започва процедура за избор на още 6-ма делегирани прокурори от България.

На въпрос на “Правен свят” как ще коментира протестите у нас и политическите нападки към главния прокурор на България, тя заяви: “Няма да коментирам протестите. От опита ми като прокурор в Румъния мога да кажа, че и тогава ставаше дума за независимостта на органа и случаят завърши пред Европейския съд по човешките права, който отсъди, че прокурорът трябва да бъде независим. Много е важно главните прокурори да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система”.

Относно санкциите от САЩ по закона “Магнитски”, Кьовеши заяви, че “всички сме европейски граждани и имаме независима служба, която ще разследва престъпления в Европа. Готови сме да си сътрудничим с всички на тази планета, които имат информация по случаи, попадащи в обхвата на Европейската прокуратура”.

Час преди изявленията на Кьовеши 11 протестиращи, водени от отлъчения отец Дионисий със странна сива роба и мегафон, препречиха движението на тролеите по улица “Раковски” пред “Дома на Европа”, където бе пресконференцията. Уличната блокада после се разпадна, без да трогне никого.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право