Обвиниха „Маша и Мечокът“ в проруска пропаганда

Много неща и явления крият таен смисъл. Има категория хора, които са посветили живота си на откриване на двусмислени и недоизказани послания и са го превърнали в свое призвание. Тези хора са критиците и за тях няма нищо скрито. Не отдавна тези „специалисти“ се докопаха до добре познатия анимационен филм „Маша и Мечокът“ и с неимоверни усилия откриха в него истинско, неподправено зло.

Ако британските учени отдавна са известни на всички, то британските критици все още правят първите си плахи стъпки в областта на световната слава. Започнаха с малко - с детска анимация. Но техните определения са формулирани по такъв начин, че се превърнаха в силна претенция за победа в номинацията за най-шантавото проучване в областта на културата и изкуството през 2018 година.

Професор Антъни Глийс, сивокос учен, който изучава особеностите на разузнавателните служби на различни страни в Бъкингамския университет, внимателно изследва поведението на анимационната Маша и открива в нея прилики с руския президент Владимир Путин. „Маша има упорит, дори неприятен характер и в същото време е решителна. Момичето отхапва повече, отколкото може да преглътне. Не би било голямо преувеличение да сравним поведението й с това на Путин."

Вероятно въз основа на това дълбокомислено твърдение ще бъде изграден друг научен труд, който ще направи революция в съвременната британска наука.

И друг таен знак от критиците на мъгливия Албион бе забелязан в епизода, където Маша ... пази морковените лехи. На главата на героинята, върху обикновена забрадка, има фуражка на съветски граничар, която привлича вниманието на изследователите. В тази проста сцена големите специалисти виждат метафора - Русия, която защитава границите си от външни посегателства. Обикновените зрители не забелязват нищо странно в този кратък епизод, но вероятно не от невнимание, а от липсата на класическо оксфордско образование.

Първият, който забеляза "дългата ръка на Кремъл" в обикновената анимационна поредица, е естонският учен Приит Хибемяги от Талинския университет. След като прекарва много време в гледане на епизоди от анимационния филм, професорът стига до заключението, че с негова помощ коварната руска пропаганда промива мозъци.

Не е известно със сигурност дали мозъкът на г-н Хибемяги страда от промиване или е уморен да работи в полза на науката, но заключението на критиката също е неочаквано: „Маша и Мечокът“ е пропаганден продукт, който ясно показва тактиката на „меката сила“, използвана от руската армия за отстояване на държавните интереси“.

Естонският учен казва още в интервю за пресата, че основната цел на сериала е да формира позитивен образ на Русия, който винаги е бил идентифициран с мечка, сред зрителите в различни страни по света.

Трябва да се отбележи, че анимационният сериал „Маша и Мечокът“, който стартира през 2009 г., се състои от 6-минутни епизоди и е невероятно популярен в целия свят. Повече от 4 милиона потребители от различни страни са абонирани за канала в YouTube на англоезичната версия на анимацията, а броят на гледанията на всички епизоди на лентата надхвърля 40 милиарда.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес