Обещаха да платят обезщетенията на заведенията до края на януари 

До дни ще бъдат изплатени всички дължими до момента компенсации на заведенията, които са принудително затворени със заповед на здравния министър. За това са постигнали съгласие здравният министър Костадин Ангелов и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), съобщиха от организацията. Освен това е уточнено, че заведенията ще  заработят отново на 1 март, обясни зам.-председателят на БХРА Златко Златанов.

В случай, че дотогава не се утежни значително  епидемичната обстановка нощните барове и клубове ще заработят на 14 март, е обещал още министър Ангелов.

На бизнеса са обещани и последващи срещи, на които да бъдат обсъдени икономическите им искания за увеличение на компенсациите за персонала през февруари на 100% от осигурителния доход, изплащане на 30 на сто обезщетение от оборота за собствениците на заведения, навременно изплащане на компенасациите в рамките на календарния месец, за който се кандидатства, облекчени условия за кандидатстване и изплащане на помощите, създаване на гореща линия за комуникация с бизнеса, отговор на зададените въпроси от бранша в срок на 3 работни дни, удължаване на срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на сто от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021 г. 

Коментари

Задължително поле