Областни управители обслужват по заповед „служебната партия“

Под диктовката на президента харвардците дърпат членска маса от БСП, ДБ, ИБГНИ и ИТН

Оглеждат се хора на Слави Трифонов и от “Българско лято”, във Варненско дърпат от ВМРО

В схемата са бивши МВР шефове и офицери от армията

Областни управители в страната са използвани като временни председатели на “служебната партия” на вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев и буквално са на повикване за организиране на срещи по места. Това потвърдиха пред “Труд” висши служители, изключително близки до президентството и трима кметове от Южна България.

На въпрос на “Труд” дали на върха на политическата пирамида е президентът Румен Радев, източниците ни от “Дондуков” 2 не потвърдиха, но и не отрекоха.

Според информацията, която председателят на “Екогласност” Емил Георгиев изнесе пред “Труд”, основните действащи лица в изграждането на политическата мрежа са съветникът на президента Николай Копринков и шефът на политическия кабинет на министъра на образованието порф. Николай Денков - Иван Модев.
Областните управители са избрани за най-подходящ канал за събиране на кадри, тъй като общо 12 от 24-те губернатори са бивши шефове в МВР или офицери от армията, а бъдещата формация се наричала на жаргон “служебната партия”.

Вече бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев са имали пръв помощник в организирането на срещите им по места в лицето на съветника на Румен Радев - Николай Копринков.

На срещите по региони са били вербувани активисти на БСП, ДБ, ИБГНИ, АБВ, ГЕРБ, ВМРО, “Има такъв народ” и дори на “Българско лято”. Новият проект е представян от Кирил Петков и хората му като платформа за подкрепа на Румен Радев, като движение на честни хора или инкубатор за млади инвеститори според аудиторията в съответния район. В отделни общини са правени опити да се привлекат цели партийни структури, заедно с местните председатели.

Петков посети Бургас като министър под претекст, че идва да оглежда бъдещо изграждане на Индустриална зона в Равнец. Няколко дни преди това обаче президентът Румен Радев беше наблизо на събора на Петрова нива. Областната управителка Мария Нейкова, която е бивша на Стара Загора е много близка на Радев. Нейкова се спряга като част от новия проект на Кирил Петков, както и зам. областният управител Асен Бонджев, който пък е известен като протестър, но се броеше от ИБГНИ.

Лидерът на СЕК - Средна европеейска класа Георги Манев обяви че напуска политиката на 54-годишна възраст, за да се съсредоточи върху бизнеса си и другата си страст - изкуството. За свой наследник в СЕК Манев ще предложи бургаския общински съветник Константин Бачийски, който пък бе сред посрещачите на Петков в Равнец. Георги Манев заяви, че разговори в тази посока не били водени, но сам призна, че лично той симпатизира и на Кирил Петков, и на Асен Василев. Сътрудничество можело да има само на базата на общи идеи и програма, а не предоставяне на регистрацията на ПП СЕК.

БСП в Шуменско може да пострада сериозно, ако се окажат верни слуховете, че от бъдещия проект на Кирил Петков и Асен Василев са оглеждали за водач на листа областния и общински председател на БСП Шумен Веселин Пенчев. Младият адвокат изненадващо беше въведен в ръководството на Североизточното държавно предприятие и стана председател на неговия Управителен съвет, а неофициалните коментарите са, че точно съветникът Копринков е бил факторът, заради когото Пенчев е “оценен за поста”.

В Благоевград усилено се говори, че Кирил Петков търси кадри от Американския университет. Самият Петков е бил лектор в университета преди година и половина. Бившият служебен министър хареса кмета на “Има такъв народ” Илко Стоянов. Гост на срещата, която бе затворена за медии, е бил един от основателите на софтуерната фирма Телерик.

Във Варна “партийното строителство” на Петков и Василев ще вземе независими общински съветници, кадри от ВМРО и от “Българско лято”. “Труд” научи, че от местните ръководства на ДБ, БСП, ГЕРБ и ИТН са провели разговори с голяма част от структурите във Велико Търново, с цел да се изолират преди изборите бъдещи членове на необявената формация. В четвъртък вечерта подобно събрание е имало в местната централа на социалистите.

Този уикенд

Снимат клип на Античния театър

Кирил Петков ще снима клип на новия си проект на Античния театър в близките дни, научи “Труд”. Очаква се покрай снимките да се състои и поредна среща в Пловдив на Кирил Петков и Асен Василев с хората, които ще влязат в “Промяната продължава”. Най-вероятно кадрите ще се правят този уикенд, ако времето позволява, отбелязаха лаконично близки местната областна управа.

Доц. Антоний Гълъбов, политолог, пред “Труд”: Свидетели сме на кристален пример за политическа корупция

Тъй като в българското общество се установи разбирането за политиката като пазар, най-близката фигура, която може да използваме като база за сравнение са ДДС измамите с кухи фирми. Ние в момента продължаваме да имаме повече от 200 политически партии, които са регистрирани, голяма част от които играят ролята точно на подобни кухи фирми. В същата ситуация обаче, в която Васил Божков припозна никому неизвестното БНО като свои мандатоносител, както той се изразяваше, на редовните избори на 4-ти април, тук имаме надграждане, тъй като вече става дума за “Екогласност”, която в крайна сметка, независимо, че фундаментално промени политическия си профил, е една от най-старите политически формации в България.

Опитът спрямо нея да се подходи като към куха фирма, с която да се рализира ДДС измама в политически план, е най-малкото скандален, защото говори за пълното отсъствие на разбиране за това какво изобщо представлява политика и какво представлява политическа партия. Радвам се, че Емил Георгиев изнесе тази информация, тъй като можеше да не го направи. Важно е да разбираме това, че се появява едно ново поколение търговци, което наистина смята политическите партии като кухи фирми, през които може да прави ДДС измами. Свидетели сме на кристален пример за политическа корупция. Политическата корупция не е само купуването на гласове. Тя е търговия с влияние, тя е злоупотреба с позиция, с власт. В случая става дума за политическа корупция с изборния процес.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд”: Местни партийни предприемачи се пускат на търг

Ясно е, че в България организационният ресурс на партиите е ограничен. Мрежите са малко, а и те са ангажирани. Има местни партийни предприемачи, които буквално с това се занимават професионално. Те си сменят партийната принадлежност. Те не са твърди или основни организационни структури на партиите.

Просто се пускат на търг, на който предложи пари. Сега Василев и Петков се опитват чрез тях да набавят някакъв вид организационно присъствие, но тези организации не са ефективни. Запазени автентични организации има в големите градове. Партийният живот сега не представлява и 1/10 от партийния живот на 90-те години. Тогава на тази работа се гледаше сериозно. В момента партийните организации съществуват буквално, защото трябва да ги има, както и партийните програми, които реално никой не гледа.

Радомир Чолаков, ГЕРБ, пред БНР: Удар с таран срещу политическата система

На два пъти през тази година се осъществява „ удар с таран” срещу политическата система. Първият беше с партията ИТН, който не успя, и сега може би затова се появява и този нов проект на Петков и Василев, това е опасното за българската политическа реалност, не за нас. И се чудя защо последно време се забавляваме и изпитваме удоволствие от идеите за създаване на параполитически проекти, които трябва да ударят старата политическа система на базата не неясни връзки, неясно финансиране и идеология.

И не знам защо си мислим, че това ще доведе до нещо по-добро? Аз си мисля за две личности - Кирил Петков и Асен Василев, който се движи в сянката на първия, но Петков бих го оценил по делата му. Когато отправих депутатско питане към Петков за малки фирми, които е трябвало да получат помощи във връзка с пандемията, това дойде като сигнал от избиратели, попитах защо тези хора не са си получили помощите си, Петков каза, че те ще си получат помощта. Но това и до днес не е станало. Ако това дребно нещо не може да свърши, какво остава за нещо голямо.

Александър Симов, БСП, пред “Труд”: Политическото пиратство е несъвместимо с демокрацията

Не съм против това дуото Петков -Василев да пробват своите сили в политиката. Това е величието на демокрацията. Това, което е несъвместимо с демокрацията, е политическото пиратство. Политическото рейдърство, ако употребим икономическия език. За мен е неприемливо, а дори и неморално една нововъзникваща партия да се опитва подмолно да цепи други такива. Това не е честно състезание, не прави политиката битка на идеи, а я превръща в разкалян ринг на интриги, забиване на ножове в гърба и ритници в слабините. Подобно поведение е в рязко противоречие със заявените принципи от страна на Петков-Василев. С какво тогава са по-различни от ГЕРБ, които се държаха по абсолютно същия начин? С какво тогава ще донесат промяна? С инструментите на миналото? С арсенала на статуквото? Това не е заяждане на дребно, а принципен политически въпрос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения