Облекчават хората, кандидатстващи за БГ гражданство

Снимка: Цветан Томчев
Жена излиза с облекчение от сградата на Дирекция “Българско гражданство”, след като е чакала ред с часове.

Правосъдното министерство предлага промяна в наредба

23 000 души чакат ред

Кандидатите за българско гражданство, както и тези, които искат промяна в статуса, да могат да подадат документи и без да се записват предварително в автоматизираната информационна система.

Такова предложение за промяна в наредбата за гражданство публикуваха вчера за обществено обсъждане от Министерство на правосъдието.

Мотивите за поправката са, че към момента 23 000 души са се записали с дата и час и чакат ред за срокове от 10 месеца до 1 година, за да си подадат документите и да се явят на интервю.

Към момента записването в електронната система е задължително и се запълват дати за юни 2022 г. Ако наредбата се измени, поне тези, които са в страната, ще могат да се явят в Дирекция “Българско гражданство”.

От 31 май т. г. правосъдното министерство разреши по-облекчен режим - без предварително записване в системата, за хората, които чакат за удостоверенията, получени с указ за българско гражданство.
Както съобщи “Труд” вчера, повечето от тях са от Северна Македония и стоят с часове на опашка пред сградата на дирекицята на ул. “Аксаков” в София. Представители на фондация “Македония” им носеха минерална вода и им даряваха книги на Симеон Радев и Братя Миладинови.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България