Отхвърлиха жалбата срещу строежа на детската болница

Красимир Ангарски: Не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната

Бюлетините като тото фишове – мисия невъзможна

Русия обсъжда доживотен имунитет за президенти Предложението е на работна група в Думата

Москва осъдена да плати 50 млрд. долара за ЮКОС Решението на Апелативния съд в Хага не е окончателно

Разкриват кабинет по репродуктивно здраве в Горна Оряховица В него ще консултират едни от най-добрите специалисти във Великотърновска област

Радев прие покана от Путин да участва в отбелязването на Деня на победата в Москва Българският президент разговаря по негова инициатива с руския си колега за цените на природния газ

Само 20% от зеленчука на пазара е български Вносната стока по-евтина от родната

Обвинението внесе протест срещу оневиняването на подсъдим за 757 растения коноп

„Газпром“ сваля цените за България

Българка изчезна на остров Родос

Подхващат гръцки шофьор на ТИР за трафик на мигранти през Дунав мост 2

2500 лв. глоба за нашенец с неваксинирано куче

Дерменджиев на среща с клубовете

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 19 февруари 2020

Обновиха с 600 000 лева храма на Лопушанския манастир Чудотворна икона на Света Богородица помага при 340 заболявания

Направена е цялостна реконструкция на покрива, както и вътрешен ремонт на храма, а иконите, дърворезбите и иконостасът са реставрирани.

Основната реконструкция на покрива, иконостаса и дърворезбите е извършена благодарение на Дирекция „Реставрация“ ЕАД

Храмът на Лопушанския манастир „Св. Йоан Предтеча“ е напълно обновен. В основната реконструкция на святото място са вложени над 600 000 лева. Средствата са осигурени по Оперативна програма за Развитие на селските райони. Изпълнението на мащабния проект е дело на Дирекция „Реставрация“ ЕАД към Министерството на културата.

„Извършена бе пълна реконструкция на покрива на храма, който бе в окаяно състояние, беше подгизнал от течове и се рушеше. Направен беше и цялостен вътрешен ремонт, а иконите, дърворезбите и иконостасът са реставрирани. Кубетата вече греят с обков от златиста ламарина. Благодарни сме на изпълнителния директор на „Реставрация“ ЕАД проф. Венелин Терзиев, който като истински българин, родолюбец и професионалист съдейства за възстановяването на светинята. Строителните дейности бяха извършени много качествено и в срок от около 2 години“, сподели пред „Труд“ отец Стоян, който е администратор на светата обител.

Духовникът разказва, че на мястото на сегашния Лопушански манастир някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановяването на манастира в средата на XIX в. няма никакви сведения за неговата дейност, освен преданието, че няколко пъти е опожаряван и разграбван. По време на Чипровското въстание през 1688 г. той е унищожен и до 1850 г. бил наричан от местното население „пустият манастир“. В периода 1850-1853 година светата обител е възстановена по инициатива на свещеник Петко Илиев и със съдействието на архимандрит Дионисий и неговия брат Гедеон. Изграждането на манастирската църква отнело 6 години, като архимандрит Дионисий успял да откупи от османската власт правото да построи храм по-голям от джамия.

В светата обител било разкрито килийно училище, което развивало активна просветна дейност. Манастирът е бил и средище на националноосвободителните и църковни борби. Той се превръща и в любимо място на Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част от романа си „Под игото“.

Манастирът е действащ и се обитава от монашеско братство от игумен и четирима послушници. Сгушен е в полите на Стара планина в Северозападна България и е цялостен ансамбъл от църква, жилищни и стопански сгради и белокаменна чешма, обградени от каменна стена.

По архитектура Лопушанската църква наподобява тази на Рилския манастир и е дело на майстор Лило. Тя представлява трикорабна, триапсидна постройка с две конхи /б. а. – архитектурен елемент с формата на мидена черупка/ и с два странични параклиса – „Св. Св. Козма и Дамян“ и „Св. Йоан Кръстител“. Има три централни купола и два над страничните параклиси, всичките разположени върху високи осемстенни барабани. В каменния градеж на храма са издълбани релефи с фигури на мъже, животни и отделни глави. Показан е мъж с размахана сабя и подпрян на пушка. Храмът притежава един от най-красивите олтарни иконостаси с истинска филигранна изработка в Северна България, дело на майстора от самоковската художествена школа Стойчо Фандъков. Освен образите на апостолите към главния иконостас се числят осем икони рисувани от Станислав и Никола Доспевски. През 1923 г. част от триъгълните фронтони на откритата нартика /б. а. – предверие/ се самосрутили и при ремонта на сградата били премахнати и останалите. По този начин църквата загубила голяма част от оригиналното си въздействие.

В манастира се пази чудотворна икона на Света Богородица, която била открита преди няколко години зазидана в градежа на една от сградите. Иконата се явила в съня на софиянка, която никога не била ходила в Лопушанския манастир. В пророческия сън християнката видяла в коя стена е скрита иконата. Игуменът изслушал жената и накарал монасите да проверят дали е така. Когато извадили иконата, се оказало, че благодарение на каменното покривало се е запазила непокътната над 3 века от вредните влияния на въздуха.

Оттогава чудодейната икона е на видно място в църквата и е помогнала на много хора. Смята се, че целебната u сила се крие в невероятно красивия сребърен обков, с който е украсена. Според реставратори инкрустацията е уникална и датира от преди 340 години, а поне половината от това време иконата е прекарала запечатана в стената. Според вярващи щом обковът е толкова стар, това означава, че тази икона помага поне при 340 заболявания.

„Който се помоли с вяра пред лика на Света Богородица, получава изцеление. Свидетели сме на истински чудеса. Помощ търсят предимно бездетни семейства. След като се сдобият с рожба идват в манастира за кръщавки“, разказва отец Стоян.

Друга забележителност на манастира е 5-метрова дървена статуя на Свети Йоан Предтеча. Изваяна е от огромна секвоя, посадена в чест на раждането на цар Симеон II, но клоните u започнали да пречат на манастирските сгради. Статуята е изработена от майстор Марин от Червен бряг, който всички наричат Мичо. В продължение на 18 години той е живял и работил като художник в Либерец, Чехия. Близо месец му е отнела резбата на благославящия Йоан Кръстител със свитък от Новия завет в лявата ръка.

„Това е най-голямата дървена статуя не само на Балканите, но и в Европа. Защитена е от влага и суша с импрегниращ разтвор. От останалия дънер на секвоята майстор Мичо издълба разтворено Евангелие с картини от житието на Христос. Произведението също е поставено в двора на манастира“, споделя отец Стоян.

Монахът допълва, че Лопушанският манастир през последните години се утвърждава като духовно-просветен център. Много поклонници се стичат в светата обител, за да слушат беседи изнасяни от духовниците. През лятото пък в манастира се организират безплатни детски лагери.

„Децата летуват на смени от по десет дни. По време на пребиваването си те се посвещават в духовните ценности, получават религиозна просвета. Освен това всеки ден спортуват и са сред китната природа и екопътеките, като организираме разнообразни излети и игри. По време на лагера осигуряваме екип от готвач, психолози, педагози, лекар, богослови“, разкрива отец Стоян.

Интересът към летните детски лагери нараства и заради това предстои разширяване на легловата база на манастира, чийто капацитет в момента е 25 места.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.