Удължават срока да се прехвърли втората пенсия в НОИ

Снимка: Архив

Да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ партидите си, натрупани в частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи за „Труд“ социалният министър Деница Сачева.

В работната група влизат представители на Комисията за финансов надзор, НОИ, социалното министерство и синдикатите.

Предложението за удължаване на този срок е на синдикатите, уточни Сачева. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб трябва да започне през 2021 година. За първите групи срокът да си прехвърлят партидите вече е изтекъл. В същото време те не са могли да направят информиран избор, защото не са готови промените в КСО, които уреждат методиката за втората пенсия, посочи и председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов. С удължаването на срока ще им дадем възможност да променят избора си, допълни той.

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд.

Анализи обаче показаха, че първите групи ще получат по-малка пенсия, отколкото, ако взимат само пари от държавата.

Тези хора ще бъдат най-потърпевши от сега предложената методика, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди. Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 г, заради по-големите натрупвания.

Няма да има 9-часова работна седмица, успокои още министър Сачева. Дава се възможност извънредният труд да се увеличи до 300 часа, но само ако това е прието при сключване на колективното договаряне, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари