Обучават 12 за манипулация на изборите

След обучението външните експерти ще могат “автономно да управляват и да модифицират софтуера за всякакъв вид избори без намеса на доставчика и производителя”, пише в обществена поръчка на ЦИК.

Пълен достъп до кода на машините получават външни експерти

ЦИК наема IT-та на граждански договори

Обучените ще станат обучители

По договор с ЦИК фирмата производител на машините за гласуване Смартматик до 30 септември трябва да започне обучение на специалисти-разработчици. ЦИК вече е сключила граждански договори с осем външни IT специалисти, предстои да подпише и с още четирима. След уроците компютърджиите ще имат пълен достъп да кода на машините и ще могат да модифицират програмите. Експерти по изборите коментираха, че това създава предпоставки за манипулиране на вота.

Очевидно, ситуацията с контрола върху сорс кода продължава да се развива. Не се знае кой освен експертите на “Смартматик” ще има достъп до изходния код, а в ЦИК цари пълен хаос.

Според обществената поръчка за доставка на още 1600 машини, обявена от ЦИК на 17 септември, след уроците компютърджиите трябва да имат трето ниво, т. е. да могат “автономно да управляват и да модифицират софтуера за всякакъв вид избори без намеса на доставчика и производителя”.

“Труд” научи, че по разпореждане на ЦИК през май месец на един такъв външен експерт, работещ по граждански договор от фирмата доставчик на машините “Сиела норма” са предоставили цялото ноу-хау. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа активист на “Да, България” и съветник на служебния премиер Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като консултант за машините. Гражданският му договор беше прекратен набързо през юни, а от ГЕРБ изразиха съмнения за негова намеса в изборния процес. От месец февруари ЦИК притежават кода на машините, увериха от “Сиела”. Целта на комисията е да не зависи нито от производителя на машините, нито от доставчика им. Там обаче липсва капацитет, тъй като нито един от членовете не е IT специалист, такива няма и в администрацията на комисията.

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова обясни пред “Труд” нещо по-различно от написаното в обществената поръчка. Каза, че външните специалисти всъщност се подготвят за обучители, на други IT специалисти, които в бъдеще ще бъдат назначени на трудови договори в ЦИК.

Членове на комисията разкриха, че има щатни 4 бройки в ЦИК за такива специалисти, но никой не иска да поеме отговорност за технологични и други проблеми около машинното гласуване срещу 1500 лв. месечно. Не е ясно и как ще ги намерят занапред, а дотогава ще се наложи специалистите на граждански договори да “модифицират програмите и кода”.

Борисов за разкритие на “Труд”: Ще пренаписват кодове, ще си играят с флашките 

“Вчера четох в “Труд” една статия, в която ме цитират за ЦИК, за изборите. Защо не приеха да се броят квитанциите от машините. Как ще разберем дали това е така, как ще разберем дали нашите гласове са преброени правилно? И сега изведнъж си назначили четири човека - никой не знае какви са - които ще преписват кодове, ще правят флашките, ще си играят с тях”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив.

“Кой ще ги наблюдава? Бойко Рашков? Аз не му вярвам. И на Радев не вярвам”, заяви Борисов. Поне направете с интернет 24 часа да наблюдаваме как се движат тези флашки”, призова бившият премиер.

“Назначават си съветника на Стефан Янев там и той си взима още четири души. И все едно това сме ние тук, а вие сте комисиите (посочва колегите си от ръководството на ГЕРБ и активистите на партията в залата, бел. ред.) и ни носите една торба с флашки и ние почваме да ги каращисваме”, сравни лидерът на ГЕРБ. “Сещате ли се защо ГЕРБ беше първа в България, а в чужбина 0,8% три дни ги броиха”, припомни Борисов. “Докато на машинката - флашката - да ни нагласят гласовете”, заяви той.

“Що не ми опонират? Що не променихме това? Да кажат: да, така е. Няма - мълчанието на агнетата”, подчерта Борисов.

“Един репортер с един депутат, където беше носил от колата до залата един чувал с бюлетини... в един чувал бюлетини има една стотна от една флашка”, посочи лидерът на ГЕРБ. “А флашките как ще размятат... Къде е тази съкровена мечта за честни избори? В ръцете на Радев и Бойко Рашков”, добави Бойко Борисов.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК, пред “Труд”: Външните експерти трябва да предадат знанията на ЦИК 

Гражданският договор не е назначаване, възложили определен обем дейности на външни експерти. Тези IT експерти имат необходимата квалификация. Те трябва да приемат знания от производителя на машините Смартматик.

Според договорите те са задължени, като приемат тези знания, да ги предадат на служители от ЦИК, с каквито ние не разполагаме в момента. В момента сме в процес на обявяване на конкурс за назначаване на такива на трудов договор, но понеже срокът в договора за приемане на тези знания е 30-ти септември, за да може да бъде изпълнен договора в тази част, сме наели тези външни експерти, които ползвахме и в изборите на 11-ти юли по частта със софтуерни въпроси с машинното гласуване по препоръка на Агенция електронно управление и МС.

Външните специалисти нямат общо с изборите на 14-ти ноември. ЦИК купува машини и софтуер за гласуване. Този софтуер в момента, в който стане собственост на държавата чрез ЦИК, държавата трябва да може сама да го управлява. За да го управлява, производителят на машините и софтуера трябва да предаде на ЦИК тези знания, които да бъдат получени от програмисти разработчици, за да могат те после да модифицират софтуера за други видове избори.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения