Обществото трябва спешно да се излекува от унищожителната за народа чалга култура

Цяла седмица се занимаваме с фолк дивата Диона, нурофен, дрога и арести. Да, не можем да очакваме всеки да чете за скучна политика или важните събития из цял свят. Нормално е в забързаното ежедневие да търсим по-разпускащи новини, по-леки за четене неща. Нужно ли е обаче да четем как Диона нарушава закона и после се подиграва с това? 

Медиите пишат това, което се чете. Читателите четат това, което се пише. Засега това е чалга културата, това обществено движение, което няма нищо общо с музиката. Това е движението на крайния материализъм, при който парите и материалните придобивки са по-важни от всичко друго. Културата на отричане от обществото и народа, защото е по-готино да прецакаш всички и да си отгоре им. Култура на вечен отказ от семейство - защото трябва до пенсионна възраст да се наливаш в кръчмата и да гониш тунинговани мацки или нацепени батки.

Чалга културата е смърт за обществото и народа. Не трябва да остава съмнение. 

Има само един начин да спре да и се обръща внимание - да се замени с нещо по-смислено. Спомнете си за момент миналата година, когато Нургюл Салимова направи феноменален пробив в женския шахмат и се бори за шампионската титла. Цяла седмица това доминираше обществото. Спомнете си когато Георги Господинов спечели награда за книгата си - независимо от размера на наградата, за дълго време темата беше литература. Спомнете си олимпийските игри, когато цял народ гледаше златните успехи на българските жени. Дори да клюкарстваме, има по-смислени личности, за които да се клюкарства. Всичко това работи, безотказно. Клипове от представления на златните момичета са едно от малкото неща, които се гледат повече от нова песен на Коцето. Разговорите на масата наистина може да бъдат за Нургюл Салимова и страхотният й успех, вместо за Диона. За Карлос Насар и рекордите му, за Везенков и НБА и какво ли още не.

Чудили ли сте защо е важно да се работи по спорт, култура, всякакви такива неща? Ето защо - когато има на какво да обърнем внимание, когато има от какво да се гордеем, спираме да се занимаваме с хора, които не си заслужават това внимание. Това е върховната противоотрова срещу чалга културата, онази, при която хората се възхищават на това да нарушаваш и да се подиграваш на закона.

Бърз поглед над проблемите ни в спорта и културата показва колко тежко е положението и със сигурност може да обясни защо чалга културата е превзела нацията и какво се е случило с народа. Федерациите действат като феодали, карат се една с друга, понякога са просто касички на отделни индивиди. При киното, литературата и музиката пазарът е доминиран от монополи, а държавата има оскъдни средства, които не винаги отиват по предназначение. Всяка културна дейност е завардена от шепа индивиди, които се възползват от нея, докато я изпиват от живот. Силна ръка от страна на обществото и държавата и целенасочено прочистване ще имат огромен успех - дори просто да се тръгне спорт по спорт, федерация по федерация, съюз на артисти по съюз на артисти и да започне да се чисти от порочни практики, феодали и прочее. Не може да се твърди, че държавата не може да отнема лицензи и финансиране. Тези структури съществуват ОТ държавата.

Силна ръка, смелост и ясната цел да излекуваме обществото от чалга културата - само това е нужно.

Ако успеем, колко му е да се запълни една година с подобни, позитивни новини и драстично да се намалят клюките и драмата? В една година има 52 седмици. Една шепа постижения са достатъчни хората да четат преобладаващо позитивни новини през годината.

Един спортист да докаже, че с труд, сърце и без нарушаване на правилата може да покори всеки връх, който поиска. Със сигурност това ще помогне да сме по-силен народ от това една фолк дива да покаже, че нарушава закона и не й дреме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари