Европейският съвет в Брюксел не постигна консенсус за бюджета на ЕС

Защо катаджии спрели Явор Бахаров?

Вижте какво ще е времето през уикенда

Отбелязваме Голяма Задушница преди Великденския пост

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

Застреляха криминално проявен мъж в София

Мачовете и спортът по телевизията днес, събота, 22 февруари 2020

Дневен хороскоп на Алена за събота, 22.02.2020

На 22 февруари 2020 да почерпят

Министър Димитров ще се запознае на място със ситуацията със замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

Захариева: Страната ни е във връзка с агенция, която ще превози тялото на убития в Германия българин

Кола блъсна две жени в Хасково Автомобилът се качил на тротоара и влачил една от пострадалите

Шестима души с коронавирус в италианско градче, затварят училища и офиси

Испанският скеч за Бойко Борисов (Обзор) Отнасям се с разбиране към всички тези сигнали на моя съсед по месторабота, каза министър-председателят

Съблякоха и обраха 14-годишно момче в столичен автобус

Община Разлог иска да стане модерна СПА дестинация Ски-зоната „ Кулиното“ ще се обновява с нова писта и лифт

Глезят гостите с изтънчени СПА процедури

Село Баня е известно с минералните извори, трябват още инвестиции в инфраструктурата

Разлог е на хвърлей камък от Банско, но заради бурното развитие на зимния курорт, разложката община все остава в сянка. А хората там от години работят, за да докажат, че и те имат какво да покажат на любознателните туристи и да предложат туристически продукт, който е различен от съседите им.

Разбира се, голяма част от туристите посещаващи Банско, откриват и Разлог и неговите дадености- минерална лековита вода, уникални обреди и обичаи, гозби и продукти, които само тук ги има, църкви, природа, история и гостоприемни хора.

Модерни и луксозни хотели, голф, възрожденски къщи, конни бази, всичко това може да се открие в Разлог.

След десетилетия на къртовски труд да се развият, Разлог отчита за първи път ръст на туристите и това даде големи криле и надежда на хората, че ще се превърнат в предпочитана целогодишна туристическа дестинация.

Ето и фактите: 376 536 са нощувките за 2019 г. в хотели и къщи за гости на община Разлог, което реално представлява ръст от 16% спрямо 2018 г. и над 40% спрямо 2017 г.

Община Разлог се позиционира все по-добре на туристическата карта, а фактът, че най-много нощувки има през месеците август и декември, само потвърждава увеличаването на туристите в региона през цялата година.

Най-голям дял се пада на разложкото село Баня известно със своите минерални извори. Реално селото може да се превърне в най-предпочитана СПА дестинация, стига да се инвестират още средства в инфраструктура, казват местните предприемачи.

Обнадеждени от резултатите общината покани министърката на туризма Ангелкова, с идеята да получат нейната подкрепа.

Те получиха уверение, че ще имат подкрепа, но и съвет, че бизнесът трябва да бъде гъвкав и инициативен. В село Баня от няколко години идват туристи от висок клас за рехабилитация и възстановяване. Затова и местните собственици на профилирани хотели видяха шанс в това, че България вече има договор с всички 126 германски здравни каси за пациенти, за които те ще плащат възстановителни процедури.

Досега съществуваше практика хотели от Банско и целия регион с цистерни да наливат минерална вода от село Баня и да я транспортират до базите си.

Но тази зима кметът на община Разлог Красимир Герчев издаде забрана да се изнася минерална вода с цистерни от изворите на курортното село Баня.

„Минералната вода е предоставена на ползвателите за туристически цели. Не може изнесеното ползване на вода да пречи и да компрометира ползването на минерална вода на хората, които имат разрешителни за водоползване в селото.

Освен това смятам, че не е редно хотели извън общината да си зареждат хотелите с минерална вода от цистерни и после да се наричат спахотели и да претендират за спа дестинации. И още, че е коректно и към туристите на тези хотели, които ползват услугата, по този начин биват подвеждани, тъй като се променят лечебните свойства и качествата на водата“, коментира забраната кметът Красимир Герчев.

Той поясни още, че непрекъснатото преминаване на цистерните, които товарят по 7-10 кубика вода, компрометират сериозно пътната настилка.

„Правихме икономическа сметка и община Разлог от тази такса не реализира добър финансов резултат, вредите са повече, отколкото ползите. С тази стъпка можем да постигнем и по-добри цени на туристическия продукт, който се предлага в село Баня, тъй като хотелите там предлагат наистина спа услуги“, аргументира се още кметът, който по този начин защити интересите на местните хотелиери.

Село Баня е перлата в туризма ни и затова насочваме усилията си там, казва още кметът Герчев. И понеже част от улиците са в доста окаяно състояние, община Разлог предвижда да налее 1,5 милиона лева за реконструкция на улиците в курортното селище. Голямата сума е 1/3 от всички капиталови разходи в инвестиционната програма на общината, която е на стойност 4 761 854 лева.

72 са минералните извори в Баня – температурата на водата в тях е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми – счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за болежки при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за СПА и балнеолечение в цяла Югозападна България. Над 20 са вече минералните басейни. Насам идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото.

Село Баня се разраства, но не се презастроява.

За последните две години легловата база се е увеличила с над 500 места. Баня има 3000 души население и леглова база от 2500 места. Освен големите и луксозни бази, в селото има и доста семейни малки хотелчета и къщи за гости. Покрай празниците и през летния сезон жителите се удвояват.

В село Баня се намира и единственият запазен паметник на Ленин и Георги Димитров изваяни като огромни фигури заедно. Местните хора не позволиха да се бутне паметника и сега той е една от най-големите атракции за чужденците, които задължително се снимат край него.

Община Разлог има амбиции и в зимния туризъм. В местността Кулиното съществува ски зона, която през последните години стана доста посещавана, първо защото е по-спокойно от Банско и по-евтино.

Сега общината стартира процедура за разширяване и развитие на ски зона Кулиното, която се оказа тясна за скиорите мераклии от района. Намеренията са за втора писта и нов лифт, като изцяло ще се поеме финансирането.

Според кмета желанието на общината е да изгради втора писта с обща дължина около 1600 метра и ново лифтово съоръжение с дължина от около 1100 метра.

„Специално тази зона е в държавна горска територия, извън парк, извън резерват, дава възможност за развитие и това е една стъпка в тази посока. Съобразили сме се с всички предписания, които са ни дадени от контролните органи, предстоят редица съгласувателни процедури, затова не мога да се ангажирам със срокове. На този етап смятаме, че с финансирането можем да се справим сами, но това ще стане ясно, когато се направят работните проекти и се види каква е стойността, която ще бъде необходима за реализиране на проекта“, коментира кметът Красимир Герчев.

В момента Кулиното разполага с една по-голяма писта, която е с дължина 1300 метра и се обслужва от ски влек, и детска писта с дължина около 300 метра, където има също влек.

В района се намира и голф игрище, конни бази, които предлагат всякакви глезотии за гостите, в Разложко се намират и най-хубавите поляни за пикник, провеждат се и десетки фестивали. Инвестициите в последните години възлизат на десетки милиони в хотели и бази.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.