Община Разлог иска да стане модерна СПА дестинация

Глезят гостите с изтънчени СПА процедури

Ски-зоната „ Кулиното“ ще се обновява с нова писта и лифт

Село Баня е известно с минералните извори, трябват още инвестиции в инфраструктурата

Разлог е на хвърлей камък от Банско, но заради бурното развитие на зимния курорт, разложката община все остава в сянка. А хората там от години работят, за да докажат, че и те имат какво да покажат на любознателните туристи и да предложат туристически продукт, който е различен от съседите им.

Разбира се, голяма част от туристите посещаващи Банско, откриват и Разлог и неговите дадености- минерална лековита вода, уникални обреди и обичаи, гозби и продукти, които само тук ги има, църкви, природа, история и гостоприемни хора.

Модерни и луксозни хотели, голф, възрожденски къщи, конни бази, всичко това може да се открие в Разлог.

След десетилетия на къртовски труд да се развият, Разлог отчита за първи път ръст на туристите и това даде големи криле и надежда на хората, че ще се превърнат в предпочитана целогодишна туристическа дестинация.

Ето и фактите: 376 536 са нощувките за 2019 г. в хотели и къщи за гости на община Разлог, което реално представлява ръст от 16% спрямо 2018 г. и над 40% спрямо 2017 г.

Община Разлог се позиционира все по-добре на туристическата карта, а фактът, че най-много нощувки има през месеците август и декември, само потвърждава увеличаването на туристите в региона през цялата година.

Най-голям дял се пада на разложкото село Баня известно със своите минерални извори. Реално селото може да се превърне в най-предпочитана СПА дестинация, стига да се инвестират още средства в инфраструктура, казват местните предприемачи.

Обнадеждени от резултатите общината покани министърката на туризма Ангелкова, с идеята да получат нейната подкрепа.

Те получиха уверение, че ще имат подкрепа, но и съвет, че бизнесът трябва да бъде гъвкав и инициативен. В село Баня от няколко години идват туристи от висок клас за рехабилитация и възстановяване. Затова и местните собственици на профилирани хотели видяха шанс в това, че България вече има договор с всички 126 германски здравни каси за пациенти, за които те ще плащат възстановителни процедури.

Досега съществуваше практика хотели от Банско и целия регион с цистерни да наливат минерална вода от село Баня и да я транспортират до базите си.

Но тази зима кметът на община Разлог Красимир Герчев издаде забрана да се изнася минерална вода с цистерни от изворите на курортното село Баня.

„Минералната вода е предоставена на ползвателите за туристически цели. Не може изнесеното ползване на вода да пречи и да компрометира ползването на минерална вода на хората, които имат разрешителни за водоползване в селото.

Освен това смятам, че не е редно хотели извън общината да си зареждат хотелите с минерална вода от цистерни и после да се наричат спахотели и да претендират за спа дестинации. И още, че е коректно и към туристите на тези хотели, които ползват услугата, по този начин биват подвеждани, тъй като се променят лечебните свойства и качествата на водата“, коментира забраната кметът Красимир Герчев.

Той поясни още, че непрекъснатото преминаване на цистерните, които товарят по 7-10 кубика вода, компрометират сериозно пътната настилка.

„Правихме икономическа сметка и община Разлог от тази такса не реализира добър финансов резултат, вредите са повече, отколкото ползите. С тази стъпка можем да постигнем и по-добри цени на туристическия продукт, който се предлага в село Баня, тъй като хотелите там предлагат наистина спа услуги“, аргументира се още кметът, който по този начин защити интересите на местните хотелиери.

Село Баня е перлата в туризма ни и затова насочваме усилията си там, казва още кметът Герчев. И понеже част от улиците са в доста окаяно състояние, община Разлог предвижда да налее 1,5 милиона лева за реконструкция на улиците в курортното селище. Голямата сума е 1/3 от всички капиталови разходи в инвестиционната програма на общината, която е на стойност 4 761 854 лева.

72 са минералните извори в Баня - температурата на водата в тях е между 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се ползва за СПА, балнеолечение и профилактика на хронично-възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, помага за възстановяване след получени травми - счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за болежки при ревматизъм, гръбначни болки, за лечение на възпаления на нервната система. Затова Баня се очертава като най-доброто място за СПА и балнеолечение в цяла Югозападна България. Над 20 са вече минералните басейни. Насам идват все повече хора на баня и плаж. И не само през лятото.

Село Баня се разраства, но не се презастроява.

За последните две години легловата база се е увеличила с над 500 места. Баня има 3000 души население и леглова база от 2500 места. Освен големите и луксозни бази, в селото има и доста семейни малки хотелчета и къщи за гости. Покрай празниците и през летния сезон жителите се удвояват.

В село Баня се намира и единственият запазен паметник на Ленин и Георги Димитров изваяни като огромни фигури заедно. Местните хора не позволиха да се бутне паметника и сега той е една от най-големите атракции за чужденците, които задължително се снимат край него.

Община Разлог има амбиции и в зимния туризъм. В местността Кулиното съществува ски зона, която през последните години стана доста посещавана, първо защото е по-спокойно от Банско и по-евтино.

Сега общината стартира процедура за разширяване и развитие на ски зона Кулиното, която се оказа тясна за скиорите мераклии от района. Намеренията са за втора писта и нов лифт, като изцяло ще се поеме финансирането.

Според кмета желанието на общината е да изгради втора писта с обща дължина около 1600 метра и ново лифтово съоръжение с дължина от около 1100 метра.

„Специално тази зона е в държавна горска територия, извън парк, извън резерват, дава възможност за развитие и това е една стъпка в тази посока. Съобразили сме се с всички предписания, които са ни дадени от контролните органи, предстоят редица съгласувателни процедури, затова не мога да се ангажирам със срокове. На този етап смятаме, че с финансирането можем да се справим сами, но това ще стане ясно, когато се направят работните проекти и се види каква е стойността, която ще бъде необходима за реализиране на проекта“, коментира кметът Красимир Герчев.

В момента Кулиното разполага с една по-голяма писта, която е с дължина 1300 метра и се обслужва от ски влек, и детска писта с дължина около 300 метра, където има също влек.

В района се намира и голф игрище, конни бази, които предлагат всякакви глезотии за гостите, в Разложко се намират и най-хубавите поляни за пикник, провеждат се и десетки фестивали. Инвестициите в последните години възлизат на десетки милиони в хотели и бази.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи