„Локо“ (София) покани Стойчо Стоев

Учениците от кърджалийското училище, чието стълбище пропадна, ще учат в други сгради

Сър Антъни Хопкинс: Актьорите са глупави

Джонсън печели вота, но с малка преднина

Купуваме още един правителствен самолет (обзор) От 2014 г. „Фалкон”-ът е аварирал над 20 пъти

Депутати от БСП пред “Труд”: Корнелия Нинова не владее групата си При избора на Сотир Цацаров червената група се разцепи наполовина

Турция заплаши да изгони американските войници от базата „Инджирлик”

Манолова открива временна приемна във Видин

Свършват мъките с данъчните декларации

Дължими налози за служебен аванс за шефа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 12 декември 2019

„Германският пациент” от Михаил Вешим Ще спаси ли българската пукница Хер Бекер

Борисов: Радев е опозиционен лидер (ВИДЕО) За 40 минути не каза една добра дума за държавата, коментира премиерът интервюто на президента

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследванията за грип и вирусни заболявания на починалата във Враца ученичка са отрицателни

Оставаме без ток след 5 години

Общински кметове: Не можем да си съберем глобите, искаме поправителен труд за нарушителите

Кметовете на четирите общини в Сливенска област заявиха, че не могат да съберат глобите от нарушителите на обществения ред и затова настояват виновните, които не могат да плащат, да полагат задължителен обществено полезен труд, в полза на съгражданите си. Това стана на среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, чийто домакин бе областният управител Чавдар Божурски.

„Имам натрупани близо 50 хил.лева от неплатени глоби“, заяви кметът на 15-хилядната община Твърдица Атанас Атанасов. Това са глоби, наложени през годините с наказателни постановления от кмета, за нарушения на общинската наредба за опазване на обществения ред.

Финансовите санкции обаче не са платени и до днес, макар че повечето от лицата са дадени на съдия-изпълнител. И в този случай нямало резултат, тъй като нарушителите били бедни, от социално-слабите групи. „Законът е определил някакъв социален минимум. Но смятам, че дори и при това положение, след като си нарушил обществения ред, трябва да има последици“, каза Атанасов.

Кметът на най-голямата община в областта, Сливенската, Стефан Радев допълни, че част от санкциите падат пред съда, тъй като били преценявани като маловажни, но това обезсърчава администрацията и гражданите. От своя страна зам.-административният ръководител на Окръжната прокуратура-Сливен Диана Стоева определи предложенията като интересни и пое ангажимент за съдействие да се проучат правните възможности за изпълнението им.

Сливенският кмет подчерта още, че съществува сериозен проблем с ограниченията в регистрацията на един адрес, поради което голяма група от хора не може да получи документи за самоличност и на практика не съществува за държавата. Коста Каранашев, кмет на планинската община Котел, настоя за по-голям числен състав на местното РУ на МВР, както и за осигуряването на високопроходими автомобили за нуждите на полицията.

„През зимния сезон имаме големи затруднения в пътните връзки“, обясни той. Колегата му от Нова Загора Николай Грозев призна, че общината е била заделила 50 хиляди лева собствени средства, с които да купи 2 триколесни патролера за нуждите на полицията в града. Тези машини са много удобни за полицейски обход, от какъвто има ежедневна нужда Нова Загора.

Но местната администрация не е могла да ги купи поради липсата на процедура. Надеждите са, че с промени във вътрешноведомствената нормативна уредба това би могло да стане. Очаква се общините да купят за полицията дрегери, с които да се извършват проверки на шофьорите за употреба на наркотици и алкохол.

Срещата на министър Маринов в Сливен бе част от кампанията му за осигуряване на взаимодействие между полицията и местната власт, за да бъде гарантиран обществения ред. Министърът подчерта, че е особено важен диалогът с различните общности за това докъде е нормата на поведение. Той апелира към общините, според възможностите си, да осигурят видеонаблюдение не само в големите, а и в малките населени места като превенция срещу престъпността.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.