Общински кметове: Не можем да си съберем глобите, искаме поправителен труд за нарушителите

Кметовете на четирите общини в Сливенска област заявиха, че не могат да съберат глобите от нарушителите на обществения ред и затова настояват виновните, които не могат да плащат, да полагат задължителен обществено полезен труд, в полза на съгражданите си. Това стана на среща с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, чийто домакин бе областният управител Чавдар Божурски.

"Имам натрупани близо 50 хил.лева от неплатени глоби", заяви кметът на 15-хилядната община Твърдица Атанас Атанасов. Това са глоби, наложени през годините с наказателни постановления от кмета, за нарушения на общинската наредба за опазване на обществения ред.

Финансовите санкции обаче не са платени и до днес, макар че повечето от лицата са дадени на съдия-изпълнител. И в този случай нямало резултат, тъй като нарушителите били бедни, от социално-слабите групи. "Законът е определил някакъв социален минимум. Но смятам, че дори и при това положение, след като си нарушил обществения ред, трябва да има последици", каза Атанасов.

Кметът на най-голямата община в областта, Сливенската, Стефан Радев допълни, че част от санкциите падат пред съда, тъй като били преценявани като маловажни, но това обезсърчава администрацията и гражданите. От своя страна зам.-административният ръководител на Окръжната прокуратура-Сливен Диана Стоева определи предложенията като интересни и пое ангажимент за съдействие да се проучат правните възможности за изпълнението им.

Сливенският кмет подчерта още, че съществува сериозен проблем с ограниченията в регистрацията на един адрес, поради което голяма група от хора не може да получи документи за самоличност и на практика не съществува за държавата. Коста Каранашев, кмет на планинската община Котел, настоя за по-голям числен състав на местното РУ на МВР, както и за осигуряването на високопроходими автомобили за нуждите на полицията.

"През зимния сезон имаме големи затруднения в пътните връзки", обясни той. Колегата му от Нова Загора Николай Грозев призна, че общината е била заделила 50 хиляди лева собствени средства, с които да купи 2 триколесни патролера за нуждите на полицията в града. Тези машини са много удобни за полицейски обход, от какъвто има ежедневна нужда Нова Загора.

Но местната администрация не е могла да ги купи поради липсата на процедура. Надеждите са, че с промени във вътрешноведомствената нормативна уредба това би могло да стане. Очаква се общините да купят за полицията дрегери, с които да се извършват проверки на шофьорите за употреба на наркотици и алкохол.

Срещата на министър Маринов в Сливен бе част от кампанията му за осигуряване на взаимодействие между полицията и местната власт, за да бъде гарантиран обществения ред. Министърът подчерта, че е особено важен диалогът с различните общности за това докъде е нормата на поведение. Той апелира към общините, според възможностите си, да осигурят видеонаблюдение не само в големите, а и в малките населени места като превенция срещу престъпността.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България