Обявите за работа в информационните технологии намаляват с 37 на сто

През януари обявите за работа са с 10% по-малко спрямо същия месец на миналата година

44% от предложенията са в София

Рязко намаля търсенето на хора в сферата на информационните технологии (ИТ). През януари обявите за работа в сектора ИТ са намалели с 37% спрямо същия месец на миналата година, показват данни на сайта за оферти за работа ДжобТайгър.

Спрямо предходния месец декември предложенията за работа в ИТ сферата са с 580 повече, което представлява ръст с 21%. Но традиционно през декември търсенето на хора намалява заради коледните и новогодишните празници и е нормално през януари да има ръст спрямо предходния месец. По-показателна за ситуацията на пазара на труда е промяната на офертите за работа спрямо година по-рано.

През януари общият брой на обявите за работа е с 4500 по-малко спрямо същия месец на миналата година, което представлява спад от 10%. Намаление на предложенията за работа има в почти всички сектори на икономиката. Изключение прави само секторът „Здравеопазване и фармация“, в който има 11% ръст на обявите спрямо януари миналата година.

На първо място по спад на търсенето на нови хора е ИТ секторът, а на следващите места по спад са секторите „Маркетинг и реклама“ (14% по-малко обяви) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (спад от 10 на сто). В секторите „Производство“ и „Търговия и продажби“ офертите за работа са намалели съответно със 7 и 6 на сто.

Спрямо предходния месец предложенията за работа през януари са нараснали с 37% (11 200 обяви повече). Най-голям е ръстът в секторите „Търговия и продажби“ (2630 предложения повече, 35% ръст), „Производство“ (2130 оферти повече, 46% ръст) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (1520 предложения повече, 38% ръст). Предложенията за работа от вкъщи нарастват с 26%, което е близо 700 оферти повече спрямо декември.

С най-голям дял на обявите през януари е сектор „Търговия и продажби“ (24% от всички предложения за работа), следван от секторите „Производство“ (16%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (13%). На следващите места са секторите „Административни и обслужващи дейности“ (12%), „Логистика и транспорт“ (10%), „ИТ“ (8%).

Най-много свободни работни места има в София. 44% от всички предложения за работа са в столицата. На второ място е Пловдив, където са 10 на сто от обявите за работа. На трето място е Варна с 8%, а на четвърто място е Бургас с 4 на сто от предложенията за работа. По 3 на сто от обявите за работа са в Русе и Стара Загора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика