Огнян Дъскарев, журналист и международен анализатор, пред „Труд news”: Когато Тръмп бе президент, Путин си кротуваше

САЩ не могат вечно да дават оръжие на Украйна

Близо двучасовата реч на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп на консервативната конференция в Мериленд разтресе идилията на управляващата демократическа партия, наричана от Огнян Дъскарев левица. Затова питаме за мнението му по няколко въпроса: Какви послания отправи Тръмп? Какво сочат социологическите проучвания за президентските избори догодина? Ще продължат ли САЩ да доставят оръжия на Украйна с досегашните темпове? Имало ли е опит за преврат на 6 януари 2021 г. със събитията в Капитолия? Приеха ли републиканците гласуването по пощата и с машини?

- Какви бяха посланията от речта на Доналд Тръмп в Мериленд, господин Дъскарев?
- Тази реч на консервативната конференция беше час и 45 минути. Фактически той започна с много остра критика към т.нар. фалшиви републиканци, както ги наричат в Щатите. Той даже ги спомена поименно – Джеб Буш, брат на президента Джордж Буш-младши, Пол Райън, който беше шеф на долната камара на Конгреса в началото на управлението на Тръмп, спомена също така Мич Маконъл, който е старшият републиканец в Сената и беше съюзник на Тръмп, но се въздържа при втория импийчмънт. Той нападна тези 4-5 души, нарече  ги глобалисти и фалшиви републиканци.

- Някой от тях като Джеб Буш няма ли да бъде съперник на Тръмп за кандидат-президентската номинация на републиканците догодина?
- О, не. Джеб Буш загуби преди седем години. Тогава семейство Буш изхарчи около 140 милиона долара за неговата кампания, а той взе един процент. Ясно е колко много династията Буш мрази Тръмп. Джеб няма вече никакъв шанс. Другото, което каза Тръмп, е за културните войни. Той засегна един много неприятен проблем на САЩ в момента - деца, които изведнъж решават да си сменят пола. Това са тийнеджъри, главно момичета, но има и момчета на 12-14 години, които изведнъж решават да си сменят пола. Тръмп каза, че това е недопустимо и че за него най-виновни са родителите и училището. Защото родителите на тези деца очевидно са хора с крайно леви убеждения, които са съгласни да нанесат такава тежка травма на своето дете. Също така Тръмп призова да бъдат прогонени мъжете от женските спортове – точно така се изрази.

- Това е интересно, какво точно е имал предвид?
- Има един много нашумял случай, когато мъж изведнъж реши да се обяви за жена и спечели златни медали в състезания по плуване. Още нещо каза Доналд Тръмп, което ми се струва доста интересно. Той разкритикува много остро т.нар. проект „1619 година“, това е много малко известно в България.

- Какво представлява този проект? 
- Това е движение на чернокожите американци и техните крепители от лявата част на политическия спектър, създадено от една тъмнокожа журналистка, много известна, която е спечелила и „Пулицър“. Казва се Никол Джоунс Хана и според нея историята на Америка започва през 1619 година, когато около двайсетина африкански черни роби са докарани с кораб във Вирджиния. Според нея това е началото на създаването на САЩ. Тя обвинява бащите-основатели в расизъм и отрича дори това, което се случва при войната на САЩ с Великобритания за независимост и самата американска революция. Това е безумна фалшификация, в този проект „1619 година“ Америка е обявена за расистка държава, твърдения, типични за левицата. Но за щастие в училищата на повече от половината Америка този проект не е приет официално за законен предмет по история, за което левицата натискаше много.

- Тръмп засегна и широко отворената южна граница с Мексико, откъдето непрекъснато влизат нелегални мигранти. Да припомним, че когато бе президент, Тръмп започна строителството на ограда по тази граница, която Байдън спря в първия си ден в Белия дом...
- Влязоха пет милиона нелегални с всичките чудовищни последици и пренасянето на фентанил – китайски изкуствен наркотик, от който според официалните данни през 2021 година от свръхдоза загинаха 106 000 американци. Тръмп каза, че ако дойде на власт, ще обяви наркокартелите, които печелят милиарди долари от отворената граница, за терористични организации и ще прати срещу тях армията. Те са терористи, защото причиняват смъртта на стотици хиляди американци. Белият дом веднага реагира, че нямало нужда. Тръмп отново нападна Рон Десантис, изключително успешният губернатор републиканец на Флорида, който е най-опасния му съперник за номинацията на републиканците за президент догодина. Десантис още не е обявил официално кандидатурата си, само опипва почвата и не отговаря на нападките на Тръмп. И в двата лагера прекрасно разбират, че най-печелившата комбинация с напълно реална възможност да влезе в Белия дом на 20 януари 2025 година е Тръмп-президент и Десантис-вицепрезидент. И двамата са изключително популярни. Десантис беше против тежките локдауни по време на пандемията и така опази икономиката на щата. Социологическите проучвания в последните две седмици сочат, че Тръмп води пред Десантис с 15-20 на сто, дори с 30 процента. Но само във Флорида Десантис води пред Тръмп с 30 процента. Ако се изправят двамата срещу Байдън, ако той се кандидатира, Тръмп води със 7 процента, а Десантис – с девет.

- Силно впечатление направи казаното от Тръмп, че ако бъде избран, ще спре войната в Украйна за 24 часа и ще предотврати Трета световна война?
- Тръмп вече няколко пъти каза, че ако той бе спечелил втори мандат, нямаше да има война в Украйна. Той има самочувствието, че е единственият американски президент от ерата на Путин, по времето на чието управление руският президент кротуваше и не посмя да предприеме военна авантюра. При Джордж Буш-младши бе нападната Грузия през 2008 година. При Обама шест години по-късно бе анексиран Крим. При Байдън започна войната в Украйна. Байдън носи още една огромна вина – позорното бягство и хаотичното изтегляне на американските войски от Афганистан през август 2021 година, при което остави оръжие неофициално за 82.9 милиарда долара на талибаните, според Пентагона е за 7.12 милиарда, плюс американското посолство-крепост в Кабул за още един милиард, плюс най-голямата военновъздушна база в средна Азия „Баграм” с две огромни писти. И Путин набра голямо самочувствие, видя, че това е златният му шанс и се окуражи. Докато при Тръмп не направи нищо, сигурно е имал нещо предвид, което Тръмп ще използва. Вероятно, че ще сдържа Русия да не използва атомни бомби. Той може да накара украинци и руснаци да седнат на масата на преговорите. Това ще стане много трудно и мисля, че ще има дълга дипломация и ако стане президент, Тръмп ще упражни цялото си огромно влияние на свръхсилата САЩ върху Украйна и върху Русия. Но той не си представя Украйна да загуби войната. Тръмп никога няма да позволи Русия да победи, поради простата причина, че Русия е вторият най-голям съперник на САЩ след Китай. На Тръмп му е съвършено ясно кой е агресорът и кой е жертвата. Абсурдни са коментарите, че Тръмп щял да помага на Русия.

- Може ли да бъде „виетнамизирана” войната?
- Да, или пък би могло да се случи това, което се случва между израелците и палестинците – най-дългият военен сблъсък след Втората световна война. Много е трудно да се прави прогноза, но според мен най-вероятно е тази война да продължи още дълго, независимо кой ще стане президент. Америка е дала най-много оръжие на Украйна. Според авторитетния център за стратегически проучвания в Джорджтаун във Вашингтон, САЩ са дали HIMARS за 400 милиона долара на Украйна. А според данни на Пентагона от 3 март САЩ са предоставили 155 мм гаубици и над 1 милион 155 мм снаряди. И тъй като годишното производство на тези гаубици е само хиляда, са започнали да им дават по-малките 126 милиметрови. САЩ са дали 8 500 противотанкови оръжия, които се изстрелват от рамо, при положение, че военната промишленост произвежда едва 400 на месец. Вижда се, че запасите вече са доста изтънени, Щатите не могат да дават вечно оръжие, въпреки че докладът на Пентагона завършва с уверението, че ще продължат да дават оръжие на Украйна, колкото е необходимо. Изглежда ще трябва да увеличат производството.

- Наскоро бяха разсекретени 41 000 часа записа от 6 януари 2021 година от събитията пред Капитолия, какво показват те, малко се знае у нас?
- Тези записи са изключително любопитни, но за тях западните и американските медии или мълчат оглушително, или изпадат в ярост и това е много забавно. За какво става дума? Ние знаем кадрите с една тълпа, която нахлува в Капитолия. Това е грубо и незаконно и по никакъв начин не го оправдавам. Но от тези кадри се вижда, че само 0,1 % от всички, които са влезли в Капитолия, нахлуват със сила. 99 на сто от останалите влизат по покана на полицията, която ги кани най-любезно и се опитва даже да отвори някои заключени врати и да им покаже какво има зад тях. Тези хора си вървят най-спокойно, правят си селфита и се държат като туристи. Не казвам, че е законно да влезеш и да си правиш селфита, когато не е разрешено, но тук се променят много нещата. Кадрите, които вече две години гледаме и които бяха основното доказателство за комисията, която разследваше Тръмп в долната камара на конгреса, са подбрани, изрязани и монтирани. Тези 41 000 часа кадри бяха дадени на най-известния десен журналист в САЩ, Тъкър Карлсън от „Фокс нюз”. Той ги излъчи и реакцията на левицата и на част от десницата и на техните медии, които подскочиха сякаш са ужилени от 1900 стършела, е много показателна. Всичко досега бе крито от Нанси Пелоси, предишната шефка на долната камара на Конгреса,  което също е много показателно. Защо не бяха показани тези кадри, каква бе причината?

- Може би за да се докаже, че е имало опит за преврат?
- Кадрите категорично го опровергават. Не е имало никакъв опит за преврат. Имало е бунт, имаше безредици и може би стотина-двеста души се държаха абсолютно недопустимо. Много от тях вече бяха осъдени. Твърди се, че е имало и един убит полицай, че поддръжници на Тръмп са му разбили главата с пожарогасител, казва се Браян Фикник, а той според новите кадри се разхожда жив и здрав из Капитолия. Но веднага трябва да кажем, че на другия ден Браян Фикник получи удар и почина. Не знам дали е във връзка със събитията и напрежението, свързано с тях, но е факт, че не е загинал от удар с пожарогасител. Надявам се да разберем и какво се е случило с Ашли Бабит, единственият човек, който беше убит пряко на събитията - Бабит бе невъоръжена поддръжничка на Тръмп, убита от полицай.

- Каква роля ще играе около Тръмп Кари Лейк? Някои вече обявиха, че може да му бъде кандидат за вицепрезидент...
- Кари Лейк е много силна поддръжничка на Тръмп, тя подържа тезата му, че изборите преди три години са откраднати. Миналата година, през ноември, на междинните избори се беше кандидатирала за губернатор на Аризона и загуби с много малко от кандидатката на левицата. Тя не призна загубата и до ден днешен води дела. Смята, че е била измамена с гласовете по пощата и с фалшиви бюлетини. Може би ще се кандидатира догодина за вицепрезидент, когато освен президентски ще има избор и и за двете камари на Конгреса, а може и за сенатор, пак от Аризона. Това е много любопитно, защото и в Джорджия и в Аризона спечели левицата, но с помощта на машините и на пощите. 

- Пак машини и пак пощи...
- Пред консервативната конференция Тръмп каза, че гласуването по пощата вече е свършен факт и че републиканците трябва да се подготвят за тази реалност. Защо трябва да даваме тази инициатива на левицата, като се има предвид, че 64 милиона гласуваха така на 8 ноември 2022 г., каза Тръмп. И републиканците, които трудно се учат, решиха, че ще гласуват вече така. Това ще е новата реалност за САЩ.

- У нас отново излезе предизборно на дневен ред темата за паметниците от времето на комунизма. Припомнете каква вакханалия бе в САЩ преди 3 години...
- То си беше вълна. Само на Христофор Колумб в САЩ преди изборите през лятото на 2020 година бяха разрушени десетки паметници с мотива, че е бил расист. И по някаква странна причина искаха да разрушат паметника и на президента Линкълн. Аз това не мога да го разбера. Също така огромната конна статуя на президента Теодор Рузвелт пред природо-научния музей в Манхатън беше махната оттам и преместена. На Чърчил също махнаха един паметник през лятото на 2020 г. Вълненията след смъртта на чернокожия Джордж Флойд на 25 май 2020 г. бяха в голяма степен организирани и дирижирани, за да не спечели Тръмп втори мандат. Не оправдавам смъртта на Флойд, но тези дирижирани бунтове по никакъв начин не могат да бъдат сравнени със случилото се на 6 януари 2021 година. Бунтовете през лятото на 2020 г. нанесоха щети за милиарди долари по двете крайбрежия, загинаха 24 души, беше опожарен полицейския участък в Минесота. На 30 май 2020 г., пет дни след смъртта на Флойд, беше запалена и опожарена църквата до Белия дом, където се черкуват американските президенти от два века. И тогава протестиращите и разни метежници нахлуха в Белия дом и охраната на Тръмп беше принудена да го свали в бункера под Белия дом. Тези неща не са много известни. Ние знаем само за бунта пред Белия дом на 6 януари 2021 г. 

Нашият гост
Огнян Дъскарев е роден в София през 1954 г. Завършва Английската гимназия в столицата и английска филология във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като преводач от английски в “Техноекспортстрой” в Нигерия и в Южен Йемен. Пътувал е много из Африка, която познава добре. Превел е от английски редица книги между които “Смърт край Нил” от Агата Кристи и “Ние, живите” от Айн Ранд. Журналист и международен анализатор, живее в България и САЩ, с двойно гражданство. Автор на книгата с разкази, есета и публицистика “От другата страна. Избрано” (2020).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта