Около 520 млн. лева е прогнозната стойност на проекта за тунела под Шипка

Област Стара Загора е сред най-динамично развиващите се в страната и е на водещо място по усвояване на европейски средства. 22 договора са сключени по Оперативна програма „Региони в растеж”, които са на обща стойност 119 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Стара Загора, където участва в граждански диалог на тема „Европа в нашия дом”, организиран от ГЕРБ.

В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. без ДДС за модернизация на ВиК мрежата. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г.“. „Водоснабдяване и канализация” – Стара Загора подготвя формуляра си за кандидатстване, който ще бъде подаден в Министерството на околната среда и водите.

През тази година ще се проведат всички необходими процедури за актуализация на техническия проект за разширяване на пътя от АМ „Тракия“ до Стара Загора, който е от преди 12 години и предвижда изграждане на две допълнителни ленти. Така новият проект ще отговаря на всички съвременни изисквания за пътно проектиране, а и ще е ясна цялата стойност.

Сред приоритетите на правителството е изграждането на тунела под Шипка. Изготвен е разширен идеен проект за съоръжението, което ще бъде с две ленти за движение и аварийна галерия. Прогнозната стойност е около 520 млн. лв. Има два варианта за строителството му. Единият е чрез публично-частно партньорство или концесия, а другият е да се финансира със средства от бюджета. „Все още нямаме одобрен вариант, преговорите продължават, като имаме и заявен интерес от китайска компания за концесия на тунела и магистралата Русе - Велико Търново“ - посочи Аврамова. В момента се извършва съгласуване на парцеларния план, касаещ изграждането на западния обходен път на Казанлък, който да поеме трафика от южната страна на съоръжението.

В момента с европейски средства се строи АМ „Струма“. От нея са готови 69 км, сега предстои изграждане на най-тежкия участък – през Кресненското дефиле. Безвъзмездната финансова помощ, която страната ни ще получи от ЕС за строителството на участъците от Благоевград до Сандански, възлиза на близо 1,2 млрд. лв.

Коментари

Задължително поле