Окръжният съд в Търново отново гледа дело за укриване на данъци от адвокат и съдебен лекар

Снимка: Архив

Първоначално постановената присъда бе отменена от Апелативния съд в старата столица

Окръжният съд Велико Търново отново ще гледа дело за укриване на данъци в големи размери от двама габровци – адвокат и съдебен лекар, след като Апелативният съд отмени присъдата и постанови ново разглеждане от друг съдебен състав на първоинстанционния съд.

Делото е образувано след внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура Габрово срещу Мария Г. И и Янко Г. К. от Габрово, като двамата са обвинени в това, че в периода от 15 ноември 2010 г. до 31 март 2012 г. дамата избегнала установяването и плащането на данъчно задължение в големи размери – на обща стойност 51 786,04 лева. Тя подала в ТД НАП - Велико Търново годишна данъчна декларация, в която посочила, че доходите и са в размер на 27 626 лв. и затаила действителния им размер от 105 356 лева, с което избегнала плащането на данък на стойност от 5829 лева. По сходен начин, за 2011 година декларирала доход в размер на 19 546 лева, като затаила действителния му размер от 162 868 лева и така избегнала плащането на данък в размер на 9641 лева.

След 15.11.2010 г. до 28.02.2012 г., като не подавала данъчни декларации по ЗДДС за облагаемите си по закон доходи след тази дата в общ размер на 217 888 лева, избегнала плащане на данък по същия закон в общ размер на 36 314 лева.

На 05.03.2012 г. в адвокатска кантора в Габрово Мария Г. И дала в дар пари в размер на 3500 лева на подсъдимия Янко Г. К. – експерт, назначен от съда или органите на досъдебното производство по множество дела на нейни клиенти, като във връзка с тази му дейност той нарушил служебните си задължения, наложени от наказателно-процесуалния кодекс.

През въпросния период в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” в Габрово, подсъдимият Янко Г. К., като началник-отделение „Съдебна медицина”, присвоил от връчените му в това качество пари на лечебното заведение на обща стойност 5940 лева – получавал пари на ръка за извършени прегледи, които трябвало да внесе в касата на болницата, но вместо това се разпоредил с тях за лични нужди.

На 5 март 2012 г. в адвокатска кантора в Габрово, подсъдимият Янко Г. К. получил в дар от подсъдимата Мария Г. И. пари в размер на 3500 лева, като Янко Г. К. е бил експерт, назначен от съда или органите на досъдебното производство по множество дела на нейни клиенти, като във връзка с тази му дейност той нарушил служебните си задължения.

Делото идната седмица ще се разглежда за втори път от състав на Великотърновския окръжен съд, след като постановената присъда бе отменена с решение на Апелативен съд – Велико Търново през септември т.г., а делото бе върнато за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право