Оксфордската COVID-ваксина предпазва възрастните хора

Ваксината, разработена от университета в Оксфорд, в сътрудничество с фармацевтичната компания "Астра Зенека", генерира силен имунен отговор сред възрастните хора, които са най-уязвимата група, съобщава "Дойче Веле"
 
Новината беше публикувана в понеделник във от вестник "Financial Times". Клиничните изпитвания на тази ваксина са във фаза 3, последната преди да се знае точно дали е безопасна и дали позволява да се защити населението от болестта, след което ще се нуждае от одобрението на регулаторите, преди да се пристъпи към масивна ваксинация .
 
Според двама души, запознати с проучванията, ваксината генерира антитела и така наречените Т-клетки сред възрастните хора (чиято основна цел е да идентифицира и убие нахлуващи патогени или заразени клетки).

Възрастта е основният рисков фактор за COVID-19, тъй като имунната система отслабва с времето, така че тази група е, която най-много ще се нуждае от защита срещу коронавируса.
 
Според изследователите, финансовите данни са насърчени от имунния отговор, генериран от ваксината сред възрастните хора.
 
Резултатите от първите клинични проучвания на оксфордската ваксина, публикувани миналия юли, вече показват, че тя генерира антитела и Т клетки.
 
Подробности за последните констатации се очаква да бъдат публикувани скоро в медицинско списание, добавя изданието.
 
Ако разполагат с данни, които показват, че ваксината генерира добър имунитет, измерен в лаборатория, в групата от над 55 години и това включва добър отговор при хора, които са много по-възрастни, мисля, че е обещаващ признак ", казва Джонатан Бол, професор по вирусология в Университета в Нотингам.
 
През август Европейският съюз (ЕС) сключи първи договор с "Астра Зенека", който гарантира достъп до 300 милиона дози, подписан от името на държавите-членки и дозите ще бъдат разпределени според населението на всяка държава.
 
В допълнение към договора на ЕС с "Астра Зенека", правителствата на Аржентина и Мексико, както и мексиканската фондация "Слим", постигнаха споразумение с фармацевтичната компания и Оксфорд да произведат ваксината, предназначена за техните страни, и след това да я разпространят в останалата част на Латинска Америка, с изключение на Бразилия.
 
Освен във Великобритания, клиничните изпитвания са разработени в САЩ, Бразилия и Южна Африка.
 
Изпитанията не са безпроблемни. През септември тестовете бяха възобновени, след като бяха прекъснати за кратко от нежелана реакция, претърпяна от доброволец.
 
Освен това наскоро в Бразилия почина доброволец, случай, за който не бяха дадени повече подробности, но според медиите този човек е бил о групата, получила плацебо, а не доза от реалната ваксина.

Коментари

Задължително поле