Омагьосваме Турция с български черен бъз Отчаяни съпруги и свенливи мъже се готвят да идват на целебен туризъм у нас заради мурсалския чай

Кметът на община Бетал Илгезит дойде на българския щанд, снима се за спомен с Фани и Деси и ги покани за следващото издание на фестивала.

Две млади българки, влюбени в родната природа и открили целебните свойства на нашенските билки, взеха ума на местните хора и гостите на първото издание на етнофест в Аташекир, най-младата община в азиатската част на Истанбул. Мястото на международното изложение с участието на България, Куба, Румъния и Франция е квартал “Картал”, което в превод означава черен лешояд. Това обясняват български изселници, дошли на българския щанд, за да се докоснат до родното.

Стефанка Събева и Дeсислава Фаградян, облечени в автентични български национални носии, омагьосаха своите слушатели със специална лекция за целебните качества на българския черен бъз. Разказаха им как ако всяка сутрин схрускват на гладно 10-15 от чудодейните зрънца така ще повишат имунитета си и ще защитят своя организъм, че цяла зима вирусите и настинките ще ги заобикалят. Има и антитуморин ефект. Тази билка, но под формата на сироп, прочутият лечител Петър Димков и съпругата му приемали неизменно всеки ден. На по-любопитните Деси и Фани веднага поднасяха от изсушени малки зрънца, за да опитат.

Прочутата българска виагра – мурсалският чай – прикова вниманието на отчаяни съпруги и свенливи мъже. Те си купиха от уникалната българска билка и се заклеха, че са готови да пътуват редовно до България на целебен туризъм, ако ефектът се окаже положителен.

Всички гости на българския билкарски щанд бяха категорични в едно – силата на липовия цвят, расъл в България, е много по-целебен и ароматен от турския.

Тази година екипът, представил България в Истанбул, поради късото време за реакция е сформиран светкавично. Поканата дошла от наши изселници, които членуват в балканската организация за културно обединение. Отправена е към Фани. Тя преподава биология в столично училище. После се присъединява фитотерапевтката Деси. Професионалната си ориентация младата жена е подчинила на свидни спомени от детството. Докато била малка, баба й от ломското село Ботево често и увлекателно разказвала за обредния смисъл на българските билки. И я научила как да ги разпознава на полето и как да ги комбинира, за да извлича най-силните им целебни качества. Казвала, че маточината е майката на всички билки. Според нея болестите на човек идвали от главата, а маточината успокоява психиката, затова трябва да присъства във всяка една билкова отвара за лек.

Българската песенна и танцова традиция показаха изпълнителите от фолклорен ансамбъл “Здравец”.

Рецептите на баба от ломското село Ботево
Чай против стрес – маточина, жълт кантарион, дяволска уста, цвят от иглика, мента и жълта комунига. При главоболие се добавя се лавандула. Ако има нервен стомах – добавя се ригън. При безсъние – добавя се хмел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Не искаме никакви отношения с тези изроди ! Затваряй границата, прекрати всякакви контакти !

Отговорете