ООН: Гладът и епидемиите от инфекциозни болести са неизбежни в Газа

Гладът и големите огнища на инфекциозни болести стават почти неизбежни в ивицата Газа поради щетите, причинени от боевете на здравеопазването и изчерпването на запасите от гориво. Това каза върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, съобщава Reuters. Тюрк информира страните-членки на организацията в Женева за резултатите от пътуването си в Египет и Йордания.

„Масивните огнища на инфекциозни болести и глад изглеждат неизбежни“, каза Тюрк. Той припомни, че според Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия Изток, „пълното изчерпване на резервите от гориво е неизбежно и ще има катастрофални последици за цялата територия на Газа, водещо до пълно спиране на водоснабдяване, канализация и основни здравни услуги, както и преустановяване на потока от хуманитарна помощ, което е било позволено досега."

В малкото болници, които все още работят, лекарите оперират деца без анестезия, използвайки мобилни телефони като осветление, отбеляза Върховният комисар на ООН. СЗО е регистрирала най-малко 137 атаки срещу здравни заведения в Ивицата Газа. Болницата Al-Shifa беше особено засегната от боевете през последните дни, където „новородените на животоподдържащи апарати умират поради недостиг на енергия, кислород и вода, докато много други пациенти от всички възрасти са в рискови групи, както и лекарите и хора, приютили се на територията на болницата. Тюрк подчерта, че „международното хуманитарно право винаги изисква специална защита за медицинските звена, за да могат да продължат работата си за спасяване на животи“.

Върховният комисар на ООН за правата на човека посети Египет и Йордания миналата седмица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток