Освободеният от Турция американски пастор отлетя за САЩ през Германия

Андрю Брънсън

Самолет с оказалия се в епицентъра на скандал между Анкара и Вашингтон американски пастор Андрю Брънсън на борда си отпътува от летището в Измир снощи, съобщи очевидец, цитиран от "Ройтерс".

Андрю Брънсън ще пристигне в Германия, където ще остане там два дни, а след това ще замине за САЩ, каза адвокатът му Исмаил Джем Халавурт. Американски сенатор потвърди, че Брънсън е на борда на военен самолет, пътуващ за Германия, предаде ДПА. От Белия дом също съобщиха, че Брънсън ще кацне в базата "Андрюс" в Мериленд около обед.

Турският съд в петък постанови присъда от три години затвор за американския пастор Андрю Брънсън, които обаче той вече е излежал, предаде Ройтерс.

Решението на съда означава, че Брънсън ще бъде освободен от домашен арест, забраната му за напускане на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати. Задържането на пастора евангелист обтегна сериозно отношенията между Анкара и Вашингтон, като администрацията на президента Тръмп дори наложи санкции на Турция.

Брънсън бе задържан след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. по обвинения, че действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара вини за организатор на пуча. Пасторът, който от 20 години живее в Турция, действал още в полза на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК), а извършвал и шпионаж с политически или военни цели, твърди турската прокуратура.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че Брънсън скоро ще бъде у дома и е работено много сериозно за освобождаването му.

Американският адвокат на Брънсън благодари на президента, на членовете на Конгреса и дипломатическите лидери, които са оказвали натиск върху Турция, за да осигурят освобождаването на пастора. "Това е сериозна победа за Брънсън и семейството му", допълва Джей Секулов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка