Освободиха от затвора петимата полицаи, осъдени за смъртта на Чората

Снимка: БТВ

Петимата полицаи, осъдени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, настъпила при акция "Респект" срещу организираната престъпност в Благоевград на 10 ноември 2005 г., бяха освободени късно снощи от затвора в Бобовдол, предаде dir.bg.

Това стана няколко часа, след като петчленен състав на Върховния касационен съд отмени присъдите на Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и върна делото за разглеждане от нов състав. Благоевградските полицаи бяха осъдени на по 7 години затвор през април тази година и излежаха 8 месеца в Бобов дол до снощи, когато бяха освободени.

Около 22.30 часа Писов, Иванов, Механджийски, Граховски и Калинков се озоваха в прегръдките на своите близки, които ги чакаха пред портала на затвора.

"Този период за нас беше доста мъчителен, първо, че бяхме несправедливо осъдено. Невинни хора да лежат в затвора...нечовешко е! В момента съм много развълнуван и щастлив, благодаря ви!, бяха първите думи на "Иво Иванов.

Колегата му Георги Калинков бе категоричен, че решението на върховните магистрати е справедливо.

"Винаги сме призовавали цялата истина да излезе наяве, всичко да излезе наяве в това дело, да се публикува в интернет, за да може всеки български гражданин да си направи преценката", допълни пък Мирослав Писов.

И петимата заявиха, че се надяват новият състав на ВКС, който ще гледа делото, да вземе под внимание факти, които досега са били пренебрегвани.

Коментари

Задължително поле