Осигуряват безплатен спорт за възрастните хора

Правителството одобри стратегията за активен живот

Възрастните хора ще получават безплатен спорт и евтини билети за театър. Това предвижда Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.), която прие правителството.

Както “Труд” писа, мерките по нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства.

Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти. Пристанище “Бургас” също ще се грижи за духовния живот на възрастните хора, като закупува билети за театър, опера и други.

Националната спортна академия (НСА) “Васил Левски” предоставя безплатно целогодишно определен стадион и съоръженията на него за ползване от възрастните хора.

Те ще имат още безплатен достъп до Открития фитнес на стадион №6 в НСА, както и възможност за свободни разходки в парка на академията.

НСА предоставя и помещения и специалисти към Факултета по обществено здраве, здравни грижи и туризъм за провеждане на групови занимания.

Според конкретното състояние на възрастните хора ще се прилагат предимно физически упражнения, пешеходен туризъм, български хорa, а през ранните летни и есенни месеци - оздравителни лагери на море и/или на планина.

Водно-учебната спортна база (ВУСБ) на НСА в Несебър дава на организирани групи от пенсионери своята леглова база с отстъпка 40% от цената и хранителен блок с 35% намаление на цените.

Коментари

Задължително поле