Оскар де Алфонсо Ортега, Велик майстор на Великата ложа на Испания пред „Труд“: Масонството трябва да се живее пълноценно

Свободните зидари в България дадоха уникален пример за братята по света

За 25 години от създаването на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) у нас бе валидирана специална марка. А церемонията по представянето пред медиите бе в масонски храм в присъствието на Велики майстори и делегации от десетки държави. Великият майстор на ОВЛБ Искрен Йотов бе специално поздравен за инициативата да отвори масонски храм за обществеността от Великия майстор на Испания Оскар де Алфонсо Ортега:„Това е пътят в 21 век. Подкрепям напълно българските си братя и Великия майстор на ОВЛБ в тази нова крачка“. За новите технологии и за мисията на свободните зидари в епохата на интернет разговаряме с Великия майстор на Испания.

- Господин Алфонсо, мога да Ви нарека приятел на България, на Обединената Велика ложа на България. Наскоро България отбеляза и нов етап в Шотландския ритуал. Единението на българските масони нарекохте през 2015 година „най-добрия пример, който България даде на околния свят“. Как намирате българските си братя 3 години по-късно след единението?

- За мен беше една много приятна изненада да открия, че три години по-късно, за един такъв исторически момент за цялото световно масонство, какъвто представлява единението на свободните зидари от България, Обединената велика ложа на Българя много е помъдряла и добре улегнала. Сегашното състояние на Обединената велика ложа на България може да наречем продукт на усилията на единението от 20 юни 2015 година. По принцип масонството има два проблема – егото на хората и разделението, което съществува в различните ордени и обреди. Великите майстори като най-отговорни длъжностни лица в нашите масонски дела трябва да се борим срещу тези два проблема. Трябва да се стремим към обединение на всички ложи, които обаче действат в регулярното масонство във всяка една страна, при всяка една нация. Затова трябва да гледаме в бъдещето – няма значение за масонството, че е на 300 години. Това, което е важно, е посоката за следващите 50 или 100 години. Обединената велика ложа на България е показала на целия масонски свят един прекрасен пример. Преодолявайки вътрешните си противоречия, свободните зидари от България показаха искреност при обединението си. Случилото се в България през 2015 година е нещо уникално. И затова трябва да сме много радостни, че отбелязваме в толкова приятелска атмосфера 25 години ОВЛБ. Що се отнася до Шотландския ритуал – създаването на един регулярен Върховен съвет, в която и да е част на света, винаги е добре за масонството като цяло. В дадения специфичен случай за България, Старият Велик майстор на ОВЛБ Иван Сариев, който беше инсталиран като Велик командир, е наистина щастие и късмет за българското масонство. Аз лично познавам много добре Иван Сариев и знам много добре какво е направил и колко много е работил за масонството в България. Той е допринесъл за единението на българските масони и смятам, че е един от най-добрите масони в света. Затова считам, че Върховният съвет е в прекрасни ръце.

- „Масонството не е предназначено за студени души и ограничени съзнания, които не проумяват неговата висша апостолска мисия“ – това е цитат от статия на Артуро де Ойос 33°, GC, Велик архивар и Велик историк на Върховния съвет 33°, Южна юрисдикция, САЩ, която ми беше попаднала. Каква е висшата мисия на свободното зидарство?

- Масонството не може да се предаде. Не може да се научи. Масонството е форма на живот, свободното зидарство се живее. Масонството прави така, че човек се преобразява вътрешно. Затова и масонството не може да се породи, не може да се появи в лоши хора, защото има нужда от живи и чисти души. Във всеки случай масонството може да се съпостави с чувството да летиш. Една птичка не знае какво е да летиш, обаче лети. Затова и масонството трябва да се живее пълноценно. Никой не идва в масонството, за да страда. Преживяването на масонството трябва да бъде лично, но едновременно с това да бъде практикувано с останалите свободни зидари. Масонството се базира на две колони, които са основополагащи – едната е инициацията, а другата е братството. Това е възвишената мисия на масонството – ние, масоните, да се опознаем сами себе си и да станем по-добри хора.

- Бях срещнала сравнение на свободното зидарство с Ноев ковчег. Приемате ли това определение и ако да - какво, вие - масоните, пренасяте в него в епохата на информацията и конфликти в различни части на света. Какво слагате в Ноев ковчег в XXI век?

- Има хиляди и различни обяснения на масонството. Всеки има свое собствено мнение за масонството. Аз не бих сложил в тази Арка на Ной нещо повече в XXI век. Масонството е на повече от 1000 години. Това е единствената инициатична организация, която съществува и на запад и на изток, и която датира от толкова дълго време. Идеите, които са били валидни преди 1000 години, ще бъдат валидни и след 1000 години. Идеята за братската любов, истината и честта съществуват и ние нищо друго не добавяме. Нашата мисия като масони е съберем всички тези принципи, които вече съществуват и да ги предадем на следващите поколения без да добавяме нещо към тях. В тази информационна ера не променяме съдържанието. Променя се само формата, в която се показва същността на масонството. Имало е навремето една библия на Гутенберг, а сега сме с новите технологии и глобализацията. Трябва да се възползваме от всички новости, за да може да разпространяваме и да представяме масонството по света. Но винаги защитавайки принципите на масонството.

- Миналата година по това време в „Труд“ публикувахме интервю с Великия майстор на Великата Ложа на Ирландия Дъглас Грей и тогава той посочи, че масонството е заложено в Конституцията на Ирландия. Как да си обясним тогава появата на антимасонски текстове в закони в съвременния свят, в частност и в Европа?

- Един от реалните проблеми на масонството е, че винаги се е придържало да бъде скрито от обществото и така предизвиква притеснения в другите хора. А това от своя страна създава понякога необоснован страх от братството. И до ден днешен съществува представа за масонството с тъмно лице. И всичко това е провокирало недоверие в масонството. И въпреки че живеем в Европа в едно демократично общество, сме свидетели на различни ветрове, които духат срещу масонството. И нас ни считат като нещо опасно и тайно. Свидетели сме на преследване на масоните в Унгария, в Италия, та дори и на подобни настроения в Англия, където се искаше на хора от администрацията да декларират, че са масони, но тези разпоредби бяха бързо отменени. Подобни явления са в противовес с демократичното общество. Мисля, че мисията на масонството на световно ниво е да се представи колкото може пред обществото, правейки политика, която е максимално отворена към хората, разбира се, пазейки масонските тайни за нас самите. Затова и поздравявам Великия майстор на Обединената велика ложа на България Искрен Йотов за проведената пресконференция в един от софийските храмове. Това е пътят. Ние, масоните, трябва да бъдем горди от самия факт, че сме трудещи се, работещи масони. И когато другите хора успеят да разберат, че ние сме добри хора, ще ни приемат много по-лесно.

- Кой е най-значимият принос на Великия Ориент на Испания към световната братска верига?

-Великата ложа на Испания има големия късмет с единия крак да е в Европа, в Испания, а с другия – да е в Южна Америка (смее се, б.а.). Най-големият ни принос е, да свържем тези два свята. Във всяка държава, във всеки един континент, масонството е различно. Но въпреки това, принципите на масонството ни обединяват, в която и да е точка от света да се намираме. Свободното зидарство е универсално. И трябва да свалим границите и да свържем различните нации по света. А Испания заради исторически, културни и географски причини, е привилегирована да е активна част от цялата тази промяна в масонството по света.

- През януари тази година Вие стартирахте своеобразна предизборна кампания за нов мандат като Велик Майстор на Великата ложа на Испания и бяхте преизбран - кои ще бъдат основните Ви приоритети в следващите 4 години?

- Приоритетите за следващите четири години са – първо, отваряне към обществото. Второ – Великата ложа на Испания да бъде протагонист за решаване на социалните проблеми. Трето – гласът на испанските масони да представлява гласа на самото общество. И четвърто масонството трябва да работи в две сфери – образование и младеж. Затова сме предвидили да направим и първите стъпки през следващите години да създадем първия Масонски университет. Ние напълно осъзнаваме, че за четири години това е невъзможно, но така, както през средновековието построяването на катедралите е продължавало дълго време, по същия начин е и нашата идея за създаването на Масонския университет ще отнеме много време. Но най-важното е да поставим началото, да поставим първия камък. Най-важното за мен е, ние, масоните в Испания, да бъдем полезни за нашите сънародници. Един масон, който не е полезен за своята общност, не е добър масон.

-Това ми звучи познато – бях попаднала на една лекция на доктор Джон Бизак – от ложа Легсингтън, Кентъки, която се нарича „Масонството като система от Теорията за счупените прозорци“ – добрите примери започват от твоята улица, а след това се стремиш към големите неща.

- Да, точно така е. Първо, масонът трябва да действа в личен план, да дава добри примери в своето семейство, на своите близки. А след това да разширява своето влияние с положителни постъпки към обществото.

- Кога и как решихте да станете свободен зидар?

- За пръв път се заинтересувах от свободното зидарство, когато бях на 15 години. Към масонството ме привлече това, че мъжете в него се отнасят един към друг като към братя. И точно тези отношения между на пръв поглед непознати хора, които се отнасят един към друг по този начин, бе причината, да стана масон. Да си брат, това означава да си честен, да си почтен. Да изпълняваш думата си. Всичко това ме накара да вляза в масонството и ме привлича в него и до ден днешен. Тези принципи, тези отношения се опитвам да предам на братята си през годините като Велик майстор. Не да предавам думи, а да предавам действия, дела. Минаха много години и през 1998 година срещнах един свободен зидар, с когото разговаряхме и в последствие бях приет като масон – тогава вече бях на 31 години. А на 42 години бях избран за Велик майстор на Испания и през март тази година имах честта да бъда преизбран за трети път, което ме изпълва едновременно с гордост, но и с много задължения.

- Какво пожелахте на братята си от ОВЛБ и на Великия майстор на ОВЛБ Искрен Йотов по случай 25 години ОВЛБ?

- Посланието, което отправих към българските си братя и към Великия майстор на Обединената велика ложа на България Искрен Йотов, е най-сърдечни поздравления за хармонията им след единението на българските масони. Навремето това се смяташе за невъзможно, но днес виждаме колко добре работят българските свободни зидари. И поисках нещо - никога, никога, никога да не ги напуска това чувство за единение и свързаност.

- Бихте ли споделили за читателите на вестник „Труд“ своя любима притча или послание?

- На вашите читатели бих пожелал да опознаят какво е масонството – и опознавайки масонството и неговата история в България, ще разберат и осъзнаят, че могат да бъдат главни герои на собствената си история и на собственото си бъдеще.

Нашият гост

Оскар де Алфонсо Ортега е Велик майстор на Великата ложа на Испания (ВЛИ) от 2010 година. През март тази година започна нов мандат след като отново получи доверието на братята си. Почетен Велик майстор е на Румъния, Бразилия, Португалия и др. По образование е юрист. Семеен, с две деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта