Остра критика срещу ДИТИБ заради отказа й да се включи в демонстрация срещу тероризма в Кьолн

Спонсорираната от Анкара могъща организация ДИТИБ, която в Германия се застъпва за правата на мюсюлманите и отговаря за стотици джамии и за ходжите в тях, си навлече остра критика заради отказа да се включи в мащабната демонстрация срещу тероризма, планирана за почивните дни, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Комисарят по интеграция на федералното правителство, Айдън Йозогуз, нарече решението на организацията нелепо. Чрез него ДИТИБ "се представя като още по-маргинализирана и заплашва напълно да пропилее доверието към себе си", предупреди Йозогуз в коментар за германските медии.

Турско-ислямският съюз ДИТИБ на свой ред обясни решението си да не участва в марша, организиран от мюсюлмани в разгара на свещения за тях месец Рамадан. Такива демонстрации "заклеймяват мюсюлмани и насочва международния тероризъм към тях, към техните общности и джамии", бе казано в официално разпространеното съобщение от най-голямата организация на мюсюлманите в Германия.

Изповядващите ислям в Германия призоваваха мюсюлманите в страната да се включат в мащабна демонстрация срещу тероризма, която ще се проведе в края на тази седмица в рейнския град Кьолн.

„Ние, мюсюлманите, трябва да се разграничим колкото е възможно повече от извършителите и да допринесем за техния социален остракизъм", подчерта ислямският учен Ламия Кадор пред местни медии, допълвайки, че е необходимо мюсюлманите да осъдят ислямисткия тероризъм и да поемат общ ангажимент за „отворено и плуралистично общество“.

Кадор е сред организаторите на мирното шествие в Кьолн. „Искаме да изкрещим на тези престъпници: Стига ни!“, заяви Таред Мохамед, още един от инициаторите на събитието.

Коментари

Задължително поле