Осъденият окончателно влиза незабавно зад решетките (обзор)

Всеки, който получи ефективна присъда окончателно, да влиза веднага в затвора. Това предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), публикувани за обсъждане от Министерството на правосъдието.

Незабавното изпълнение ще е на ниво касационна инстанция. Веднага щом Върховният касационен съд (ВКС) постанови ефективно наказание, препис от решението се изпраща на прокурора от Върховна касационан прокуратура, участвал в процеса. Той нарежда осъденият незабавно да бъде вкаран в затвора. Така се избягва пътуването на документите от ВКС до първоинстанционния съд. Процедурата сега се точи две седмици и това помага на бегълците от правосъдието като известните Братя Галеви.

Мярката ще намали случаите на бягства, коментира вчера правосъдната министърка Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че не е оправдано масовото използване на електронни гривни. Според нея промените в НПК ще елиминират недостатъците на съдебния процес у нас.

В частта за ускоряване хода на делата промените предвиждат да се въведе открито разпоредително съдебно заседание с участието на всички страни в процеса. На него ще се реши дали има недостатъци или процесуални нарушения, които налагат връщане на делото в досъдебна фаза. Новите правила ще попречат за многократното връщане на делата в различни етапи от тяхното разглеждане.

Освен обвиняемият и адвокатът му, както е сега, ускоряване на гледането на делото ще могат да искат също пострадалият и ощетеното юридическо лице.

 

Заради презумпцията за невинност

Край на „неизвестния извършител”

Поправките в НПК променят изцяло концепцията за изготвяне на постановления при образуване на наказателно производство. Забранява се на прокурора да посочва извършител в акта за образуване на дело, както и да пише „неизвестен извършител”. Извършителят ще става ясен с привличането на дадено лице към наказателна отговорност. С това изменение се гарантира презумпцията за невинност, тъй като прокурорските постановления понякога се използват за „раздаване на присъди в медиите и социалните мрежи”. И второ, няма да се нарушават правата на хората, срещу които текат производства, но не са им повдигнати обвинения.

Разширява се кръгът от престъпления, за които може да се образува бързо производство за 14 дни по преценка на прокурора. Става въпрос за деяния, наказуеми със затвор до три години, при която няма смърт или тежки телесни повреди. В тази категория най-вероятно ще попаднат делата срещу шофьори без книжки, срещу пияни на волана и т.н. При бързата процедура няма да има разпоредително заседание. . Разследванията няма да могат да се удължават многократно, а само веднъж - за два месеца

Съдиите от първа инстанция ще бъдат задължени в заседанието, на което произнасят присъдите, да обвяват и срока, в който ще публикуват мотивите си, предвиждат измененията в НПК. Сега мотивите се бавят с месеци, а има и много случаи - с години.

Въвежда се и възможността вещи лица да бъдат разпитвани дистанционно - по телефона или чрез видеовръзка, за да не се налага национални експерти да пътуват стотици километри и отсъствието им да става причина за отлагане на делата.

 

Високи етажи

Спецсъдът поема корупцията

Делата за подкуп и длъжностни престъпления срещу депутати, министри и магистрати, които досега се гледаха от Софийския градски съд (СГС), занапред ще отидат в спецсъда, предвиждат промените в НПК. Пред него ще бъдат изправяни за корупция и шефове от НАП до ниво данъчна дирекция, началници на агенции и комисии, както и областни управители и техните заместници. В СГС остават делата за престъпления от общ характер, извършени от депутати, министри и магистрати.

Коментари

Задължително поле