Осъдиха министерство да плати 44 365 лв. на Община Попово по загубен иск за 1,2 млн. лв.

Снимка: Архив

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) загуби дело срещу Община Попово и сега трябва да плати на кметството 44 365 лв. разноски. Решението по казуса е на Окръжния съд в Търговище.

МРРБ е дало на съд Общината заради проект за рехабилитация на общинската пътна мрежа с искане за присъждане на вземане от финансова корекция в размер на над 1,2 млн. лв.

Договорът за изпълнение на проекта е сключен през 2008 г. Общината е получила по него над 4,7 млн. лв., но по-късно управляващият орган преценил, че има нарушения и наложил финансова корекция от 25% от стойността на строителните дейности и 10% от стойността за одита. Основание за тези корекции били дискриминационни изисквания спрямо кандидатите за оборотен капитал и други.

Общината оспорила искането на Управляващия орган по програмата. МРРБ пък направо си прихвана парите от друг проект, който е бил изпълнен без забележки. Общината веднага заведе дело и го спечели.  Министерството трябваше да върне неправомерно прихванатите средства с лихвите.

Последвал е нов иск срещу Общината за тези над 1,2 млн. лв. за проекта за общинската пътна мрежа. Съдът в Търговище обаче смята, че е изтекла тригодишната погасителна давност. Какъвто и начален период да се разглежда в това отношение най-късната дата за изтичането й е през януари 2014 г. Регионалното министерство пък е завело иска през август 2015 г. По тази причина съдът отхвърля претенциите и осъжда МРРБ да плати разноските по делото.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Това е поредно дело за проекти от фондовете, което Община Попово печели. Освен първия неуспешен опит на МРРБ да си вземе парите, наложени като корекции по един проект, като ги прихваща от друг, имаше и проточило се дело по САПАРД, което също приключи в полза на кметството.

Коментари

Задължително поле