Осъдиха на 13 г. затвор бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей

Прие наказанието си и няма да обжалва

Ще трябва да плати и 260 000 евро глоба

Мън Хунвей е поредният високопоставен китайски комунистически представител, попаднал под ударите на антикорупционната кампания, подета от президента Си Цзинпин през 2013 г., в която досега са наказани най-малко 1,5 милиона партийни кадри.

Бившият шеф на Интерпол - китаецът Мън Хунвей, бе осъден в родината си на 13 години и 6 месеца затвор за корупция, предаде Би Би Си.

Мън, който в миналото бе и заместник-министър на държавната сигурност на Китай, беше наказан да плати и 2 милиона юана глоба (около 260 000 евро), се казва в съобщение на съда в град Тянцзин. В него се допълва, че Мън приема присъдата и няма да обжалва.

Той бе в неизвестност в продължение на десетина дни през септември 2018 г., след като напусна Лион, където е централата на Интерпол. Впоследствие Пекин обяви, че той се е върнал в Китай и е бил вкаран в предварителния арест по подозрения в корупция.

Какви точно са провиненията му не бе посочено. Но от комунистическата партия на Китай обявиха, че Мън е злоупотребил с позицията си за собствена изгода, използвал е държавни средства, за да финансира „екстравагантния живот“ на семейството си и не е зачитал партийните принципи. През март м.г. Мън бе изключен от китайската комунистическа партия и отстранен от всички официални постове, заемани от него.

Съпругата на Мън и двете им деца получиха политическо убежище във Франция в началото на май м.г.

Коментари

Задължително поле