Осъдиха 24-годишен велинградчанин на 16 години затвор за опит за убийство

Това е 27-мата присъда на мъжа, пробвал като ученик да открадне аудито на пловдивския митрополит Николай

Пазарджишкият окръжен съд призна 24-годишния Николай Георгиев Якимов от Велинград за виновен за това, че на 12 юли 2015 година е направил опит умишлено да умъртви 36-годишния жител на Кричим Христо Първановски като за целта е използвал пушка. Деянието е извършено при условията на опасен рецидив, но е останало недовършено. На подсъдимия е наложено наказание от 16 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затвора в Пазарджик, а освен това трябва да плати и обезщетение от 40 000 лв. на гражданския ищец Христо Първановски за причинени неимуществени вреди.  Tова е 26-ата присъда до момента на Николай Якимов, като предишните са за кражби и опити за убийств.

Любопитен момент от богатото му криминално минало е, че като ученик в СОУ "Кирил и Методий" във Велинград прави опит да отмъкне прословутото "Ауди А8" на пловдивския митрополит Николай, за да си направи подарък за 18-ия рожден ден. Тогава след сделка с прокуратурата и пълни самопризнания бъдещият абитурент получава само една година зад решетки предвид факта, че това е било 21-то му осъждане.

Сегашната присъда на Николай Якимов подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив. До нея се стигнало, след като 20-годишната му приятелка от Пазарджик го напуснала заради агресивното му поведение, побоищата и псувните, на които всекидневно била подложена. Девойката заживяла в Кричим с Христо Първановски, но Николай Якимов не спирал да я тероризира по телефона. В събота срещу неделя през нощта преди да простреля Първановски, бившият любовник започнал пак да сипе заплахи и закани срещу двойката. Часове преди изстрела Якимов праща на профила във Фейсбук на бившата си приятелка снимка на ловна пушка с 2 патрона в цевите и съобщение: "Това ви чака".

Тогава мъжът от Кричим и момичето се качили на автомобила си и отишли във Велинград да се разберат веднъж завинаги с вече бившия, но неспиращ да ревнува Якимов. Бабаитът извадил ловната гладкоцевна пушка 12-и калибър на баща си и от козирката на кооперацията, в която живеел, започнал да гърми по новия приятел на жената, за която твърдял, че обича. Якимов улучил Първановски в лявото бедро, като травмата била много тежка и само бързата намеса на лекарите спасила живота на Христо. Бедрената кост е натрошена, а част от мускула го нямало, разкриха разследващите в съдебната зала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право