Отвличат известни личности след смъртта им

Крадци се опитват да задигнат праха на Фройд.

Българин и поляк посягат върху тленните останки на Чарли Чаплин

Телата на мнозина знаменитости остават в неизвестност

В човешката история има много случаи когато крадци се осмеляват да откраднат съдържанието на някой гроб. Случва да се посегнат на самите тленни останки на мъртъвците. А причините обикновено са, че тези хора приживе са били техни идоли и те не спират да ги преследват дори след смъртта им. Някои се опитват да направят пари от пепелта на знаменитостите, други искат да спасят останките от унищожение. Ето някои от най-известните отвличания на велики хора след смъртта им. Телата на мнозина никога не са открити.

Ярослав Мъдри

Тленните останки на великия княз Ярослав Мъдри не са намерени и до днес. Известно е само, че те изчезват от катедралата "Света София" в Киев през 20 век. Според документите, саркофагът на принца е отварян повече от веднъж. Първият път през 1936 г., след това през 1939 г. и 1964 г. Четвъртата аутопсия е извършена през 2009 г. Заедно с останките, учените откриват вестниците "Правда" и "Известия" от 1964 г. Две години по-късно, през 2011 г., се появяват резултатите от генетичното изследване. Оказва се, че саркофагът съдържа останките на две жени. При това някои датират от времето на самия Ярослав, а други са с хиляда години по-стари. Но съдбата на праха на принца все още остава неясна.

Данте Алигиери

Италианският поет Данте Алигиери приживе е признат за еретик и изгонен от Флоренция, така че след смъртта си е погребан в една от църквите в Равена. Подобно на повечето гении, признанието идва при Данте едва след смъртта му. Тогава е решено тържествено да се препогребе поетът в родната му земя. И представете си изненадата на участниците в церемонията, когато след отварянето на ковчега се оказва, че е празен.

Според една версия, останките на Алигиери са предварително скрити от францискански монаси, които се опитват да защитят тялото на поета от гнева на папата, който мечтае да изгори еретика.

За щастие прахът на Данте е намерен случайно при реставрационни работи в църквата „Сан Франческо“, където първоначално е погребан великият поет. В стената е открита кутия с надпис, от която става ясно, че останките на Данте са поставени там през 1677 г. от Антонио Санти.

Николай Гогол

Николай Василиевич Гогол е „странен тип“. Той има чести гърчове, придружени от депресия до такава степен, че веднъж казва: „Обесването или удавянето ми изглеждат като някакво лекарство и облекчение.“ Писателят се страхува ужасно да не бъде погребан жив, в така наречения летаргичен сън: „Тялото ми няма да бъде погребано, докато не се появят очевидни признаци на разлагане“. Странностите продължават и след смъртта му, когато по време на препогребението на Гогол през 1931 г. черепът на писателя не е открит в ковчега!

Има много различни версии за това кой посяга на праха на Гогол, но главата му остава на неизвестно място. Литературните учени смятат, че историята с черепа на Гогол е отразена в произведението на Булгаков „Майсторът и Маргарита“ в сцената със смъртта на Берлиоз.

Чарли Чаплин

През 1978 г. двама престъпници решават, че могат да забогатеят, като искат откуп за останките на Чарли Чаплин. Те успяват да откраднат ковчега му, намиращ се в малкото швейцарско село Корсиер-сюр-Веве (актьорът живее там четвърт век). На вдовицата са поискани 650 хиляди долара, което по това време е фантастична сума. Жената, разбира се, няма толкова пари и отказва, като заявява, че „Чарли ще го сметне за нелепо“. В същото време вдовицата се обръща към полицията. Похитителите са заловени доста бързо. Те се оказват имигранти от България и Полша. Признават, че са скрили останките на Чарли Чаплин на 15 километра от гробището. Скоро те са върнати на първоначалното им място. И за да не се опита някой друг да ги открадне, гробът на актьора е „скрит“ в бетонен пашкул.

Кърт Кобейн
През 2008 г. се случва обир в калифорнийския дом на актрисата и певица Кортни Лав. Освен ценности и бижута, обирджиите вземат кичур коса и тленните останки на нейния съпруг, лидерът на известната група Nirvana, Кърт Кобейн. Неутешимата вдовица казва пред пресата, че е на ръба на самоубийство: „Това беше всичко, което остана от съпруга ми. Носех останките с мен навсякъде, за да чувствам, че Кърт все още е с мен. Сега се чувствам така, сякаш съм го загубил за втори път."
Прахът на Кобейн е открит няколко месеца по-късно от германската художничка Наталия Щелмах.

Зигмунд Фройд

Последният опит за унищожаване на пепелта на известна личност се случва през 2014 г. Този път целта са останките на основателя на психоанализата Зигмунд Фройд. Това става в лондонския крематориум Golders Green, където се пази прахът на много британски знаменитости. Но престъпниците, очевидно, са уплашени от нещо и бързат да избягат от местопрестъплението с празни ръце, въпреки че значително повреждат древногръцката урна, където се съхранява прахът на Фройд и съпругата му Марта. Престъплението все още е неразкрито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения