Откривателката на оригинала на Историята на Петър Богдан бе удостоена със званието „Почетен професор“ на ЮЗУ "Неофит Рилски"

На тържествена церемония  в Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Лилия Илиева, която е откривател на оригиналния ръкопис на първата История на България от Петър Богдан, бе удостоена със званието „Почетен професор“ на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Почетния плакет връчи ректорът на университета – доц. д-р Борислав Юруков. В знак на благодарност към университета проф. д-р Лилия Илиева връчи на ректора лондонското издание на старобългарския превод на Евангелието, направен от патрона на университета – Неофит Рилски.

Проф. д-р Лилия Илиева е родена в София. Завършила е „Българска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където следва още две специалности „Филология“ и „Китайска филология“. Продължава обучението си като аспирантка. Става асистент по съвременен български език в ЮЗУ „Неофит Рилски“, а след това е доцент по общо и сравнително езикознание. Проф. Илиева е дългогодишен ръководител на Катедрата по български език в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Специализирала е в Москва, Загреб, Елсинор, Санкт Петербург и Белград. Владее в различни степени: руски, сръбски, хърватски, английски и  френски език.

„Няма да бъде преувеличено ако се каже, че благодарение на знанието и използването на чужди езици и на изключително широката й ерудиция, превърната чрез лингвистични анализи в конкретни дела, в настояще време проф. д-р Лилия Илиева е една от водещите изследователки по обща и сравнителна лингвистика в България, която с успех прилага и съчетава най-съвременните методи на американското и европейското езикознание. Нещо повече, тя е един от малкото филолози, които са освен това и отлични специалисти по китайски език и литература в България. Всичко това високо издига авторитета на Югозападния университет „Неофит Рилски” в национален и международен план. Ще отбележа още, че проф. Илиева сред ранните научни работници в него и в известен смисъл е и сред неговите създатели“, каза проф. Панайотова

„Целият ми живот е минал в университета, най-много в този университет. Започнах през 1976 г. буквално на кота „нула”. И съм много щастлива, че точно тук израснах сред моите колеги и студентите, които са нашата надежда за по-нататъшно развитие на университета”, сподели проф. Илиева по време на церемонията.

Тя пожела на студентите да не губят любознателността, с която идват в университета.

След тържествената церемония проф. д-р Лилия Илиева изнесе публична лекция на тема „Българският интелектуален елит през 17 век“.

 

Коментари

Задължително поле