Откриха ключ към паметта

Възпаления в организма на младини дават отражение след 40 г.

Нивата на С-реактивния протеин в организма

Изследователи от Калифорнийския университет са установили, че повишените нива на възпаления в организма в млада възраст (18-30 години) могат да доведат до намаляване на скоростта на обработка на информацията и до влошаване на паметта след 40-годишна възраст, пише сп. „Нюролъджи“.

Изследването е обхванало 2364 възрастни доброволци на възраст 18-30 години без деменция или други когнитивни нарушения. Учените са събрали информация за начина на живот на участниците и са ги помолили да предоставят кръвни проби за оценка на нивата на С-реактивния протеин в организма.

Нивата на въпросния протеин се повишават при възпаления.

За 18-годишния период на изследването участниците са направили този тест четири пъти. Пет години след последното измерване на С-реактивния протеин те са преминали през серия от тестове за оценка на когнитивните способности. По това време изследваните лица вече са навършили четиридесет и петдесет години.

Резултатите от изследването показват, че високите нива на възпаление при младите хора са рисков фактор за намаляване на скоростта на обработка на информацията и влошаване на паметта на възраст между 40 и 50 години.

Изследователите са изчислили, че само 10 процента от участниците с ниски нива на възпаление са се представили незадоволително на тестовете за когнитивни способности. При изследваните лица с умерени или високи нива на възпаление вероятността да имат влошени когнитивни умения с наближаването на старостта е била с 19-21 процента по-голяма.

Учените предполагат, че възпалението в организма при младите хора може да е резултат от липса на физическа активност, повишено телесно тегло, хронични заболявания, стрес и тютюнопушене. Според изследователите здравословният начин на живот е ефективно средство за предотвратяване на влошаването на когнитивните способности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука