Откриха мъртъв шефа на южнокорейския регулатор на пазарите за криптовалути

Висш южнокорейски държавен служител, ръководещ регулаторното звено на властите в Сеул за пазарите на криптовалути, е бил намерен в неделя мъртъв в дома си, съобщи говорител на правителството в Сеул.

Става въпрос за 52-годишния Юнг Ки-Джун, който ръководеше икономическата политика в Службата за координация на държавната политика. В последно време той много помогна за координиране на усилията за създаване на ново законодателство, целящо да ограничи спекулациите и незаконната дейност с криптовалутите.

Новинарската агенция Yonhap съобщи, че се предполага, че Юнг е претърпял инфаркт през уикенда и че полицията е започнала официално разследване на причината за смъртта, съобщи БНР.

Малко по-късно обаче говорителят на правителството каза, че Юнг е починал от някаква неизвестна причина. Той е починал, докато е спял, като сърцето му вече е било спряло да бие, когато е бил намерен мъртъв. Колеги на Юнг посочват, че през последните месеци той е бил подложен на силен стрес с оглед на факта, че властите в Южна Корея са работили упорито за справяне със спекулативната търговия с дигитални валути.

Вестник "Уолстрийт Джърнъл" напомня, че Южна Корея е едно от доста горещите места за търговия с дигитални валути, като заплахите за ново по-затегнато регулаторно законодателство бяха една от причините за рязката обезценка на биткойна в началото на настоящата година след много силният негов ръст през последните месеци на 2017-а година.

Според данни на Coindesk, биткойнът се търгува във вторник сутринта около 11 500 щатски долара, поскъпвайки в рамките на деня с 3,47%. В средата на декември 2017-а година обаче основната криптовалута поскъпна драматично до нива около 19 501 долара – непосредствено под важната психологическа бариера от 20 000 долара, преди последвалите усилия в глобален план за регулиране на пазарите на криптовалути да причинят ценови срив с цели 70% към нива малко под 6000 долара в началото на февруари тази година.

На пресконференция миналия месец починалият този уикенд Юнг пък заяви, че виртуалните валути като биткойн не са форма на законна валута и че правителството ще реагира силно на прекомерните спекулации и на незаконната дейност с тях.

Около 4,5% от всички транзакции с биткойни в световен мащаб през миналата година са били в южнокорейската валута вон, което я прави най-широко използваната национала валута при този тип търговия, след тази в щатски долари, японски йени и евро, според данни на CryptoCompare.

Коментари

Задължително поле