Откриха нов вид динозавър - титанозаврид, обитавал Западен Сибир преди около 100 млн. години

Учени от руските градове Томск и Санкт Петербург установиха, че изследваните от тях останки на гигантско животно са кости на неизвестен досега вид динозавър. Палеонтолозите предполагат, че останките принадлежат на голям тревояден динозавър, предаде БГНЕС. Всъщност изследователите открили нов вид титанозаврид – четириноги динозаври, хранещи се с растителност.

Понеже костите били зарити дълбоко в пясък, изравянето им отнело няколко години.  Открити са в Кемеровска област през 1995-2011 година, уточни пресслужбата на Томския държавен университет (ТДУ).

В хода на сравнителния анализ бе установено, че находката има анатомични особености, които я отличават от всички други представители на тази група. Тревопасният гущероподобен екземпляр, обитавал днешния Западен Сибир преди около 100 млн. години, се отнася към подвида зауропод, но е представител на нов вид. Дължината му е около 20 метра, а теглото около 50 тона.

Учените приключват работата върху описанието на находката си, новият вид ще получи латинско наименование.

"Новия динозавър се различава от събратята си по скелета – ребрата на опашката имат формата на звезда и събират към центъра, няма съединяване на гръбначния стълб в невралната дъга. Никъде по света досега не са откривани древни гущероподобни с такива особености на скелета", казва се в съобщението. В момента палеонтолозите събират наличните части на динозавъра в едно цяло.

Вече са съединени най-големите кости, които някога са били опашната кост на титанозавъра, от отделните парчетата е събрана част от плешката и шийните прешлени. Учените смятат, че уникалният експонат трябва да бъде видян от колкото се може повече хора, затова най-запазената част от скелета ще бъде изложена в главния корпус на руския университет в Томск.

Коментари

Задължително поле