Откриха следи от неизвестен досега човешки вид

Снимка: Архив

В ДНК на съвременния човек са оставили следи не само неандерталците (Neanderthal) и т.нар. денисовци (Denisova), пишат учени от университета в Барселона в статия, публикувана в Nature Communications.

Авторите анализират ДНК на съвременните жители на Азия и Океания, за които се предполага, че са запазили генетичното наследство от древни обитатели на региона. Екипът, ръководен от Оскар Лао, е използвал изкуствен интелект, тъй като досегашните методи не се оказали достатъчно ефективни.

Това е първият случай, когато за изясняване на родословието на човечеството се използва т.нар. дълбоко обучение. То имитира работата на нервната система на млекопитаещите, информира БНР.

„Ние използвахме тази особеност, за да създадем алгоритъм, който се се самообучава с помощта на имитации на геноми, получени при стотици хиляди симулации. При всяка симулация ние проследяваме възможен път на еволюцията на човечеството“, обяснява Оскар Лао.

След като невронната мрежа била обучена, ѝ било дадено да направи анализ на реална ДНК.

В крайна сметка изкуственият интелект открил следи от неизвестен досега човешки вид. Според учените той вероятно е някакъв хибрид между неандерталците и денисовците. Друго предположение е, че този неизвестен прачовек е произлязъл от денисовците, но е тръгнал по друг път на еволюция.

Коментари

Задължително поле