Откриха телата на алпинисти, изчезнали в Хималаите преди 30 години

Откриха телата на двама исландски алпинисти, изчезнали в Хималаите преди 30 години. Кристин Рунарсон и Торщайн Гудьонсон били видяни за последно живи на 18 октомври 1988 г, при опит да изкачат връх Пумори (7161 м), съобщава Varhove.com.

Телата на двамата алпинисти, които са били на 27 години при изчезването си, бяха намерени от американски планинар на ледник на границата между Непал и Тибет. Те са били свалени в Катманду, където са кремирани, а прахът им е върнат при близките им в Исландия.

Шотландецът Стив Айсторп, който е бил част от злополучната експедиция разказа, че приятелите му сякаш потънали в земята. Той предполага, че двамата са паднали в ледена цепнатина, а сега, 30-години по-късно, телата им са се показали на повърхността на ледника.

Стив Айсторп очаква скоро да бъдат направени и повече разкрития какво точно се е случило с двамата, след като в джоба на якето на единия са намерени две ленти от видео камера. В момента записите са изпратени на специалисти в Австралия за възстановяване.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят