Откриха 25 нови геоглифи в Наска (ВИДЕО)

Те са създадени поне 2000 години преди другите

Група археолози откри 25 нови геоглифи в Перу. Мистериозните картини в земята са непосредствено до прочутите геоглифи в Наска, но се смята, че са създадени няколко века по-рано, съобщи БНТ.

Могат да се видят само от високо. Огромни рисунки на животни, растения и геометрични фигури. За първи път за геоглифите се заговаря в началото на ХХ в., когато започват първите граждански полети. Там, в пустинята били издълбани десетки мистериозни фигури. Най-прочути и до днес остават т.нар. "линии на Наска". Новите геоглифи, обаче, датират от преди поне 2000 години, тоест векове преди създаването на тези в Наска.

"Интересното е, че тук говорим за наистина древно изкуство. Вече можем да бъдем категорични, че геоглифи се рисуват от поне 500 години пр. Хр. Но все още не знаем достатъчно за тази находка.

Фигура на маймуна, кит и други животни са сред новите геоглифи. Но достъпът до тях е изключително труден - цялата местност е защитена от ЮНЕСКО и учените трудно получават разрешение за работа на терен, а най-лесният и безопасен начин да бъдат разгадани тайните на перуанските пустинни рисунки, остава по въздух.

И до днес няма категоричен отговор кой, с каква цел и колко време е рисувал геоглифите. Считани са за древни пътища на инките, за напоителни съоръжения, места за религиозни ритуали и дори за космодруми, използвани от извънземни.

Коментари

Задължително поле