Отнеха скъпа кола за 5 куб. незаконни дърва

Административният съд в Шумен отне окончателно товарен автомобил от собственика му З.А. от село Долина, защото с него били превозвани 5 кубика немаркирана дървесина за 148 лв.

Застрахователната стойност на Ситроен-а е 3 000 лв. Според магистратите, няма значение колко струва возилото, след като е послужило за извършване на престъпление, а в случая се касае за унищожаване на природни ресурси, чието възстановяване изисква продължителен период от време.

На друга позиция е била предходната инстанция - Районния съд в град в Нови пазар, която отменила отнемането на колата, поискано от Регионалната дирекция по горите - Шумен.

Сагата за собственика на колата започнала на 14 септември м.г., когато негов познат го помолил да му превози дърва метровки, като уж обяснил, че са от целевата помощ за отопление. Искал да ги предостави на сина си и да бъдат транспортирани до неговата къща. З.А. се съгласил на услугата безплатно.

По време на превоза до село Войвода камионът бил спрян от горски инспектори и те установили, че по дървата няма контролна горска марка. Така ситроенът и дървата били оставени на отговорно пазене, а на превозвачът бил съставен акт и наказателно постановление за 150 лв. глоба и отнемане на колата. З.А. го обжалвал.

Сега магистратите окончателно потвърждават наказателното постановление.

Коментари

Задължително поле