Отървахме се

България няма да се присъедини към глобалния пакт за миграцията на ООН, обяви Цветан Цветанов

От ВМРО първи предупредиха, че документът застрашава сигурността на страната

БСП се подаде на фалшива новина

България няма да се присъедини към глобалния пакт за миграцията на ООН. Това обяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след заседание на коалиционния съвет.

Пред „Труд” евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира, че неслучайно е взел участие в коалиционния съвет. Джамбазки пръв би камбаната за опасностите пред националната сигурност, които произтичат от документа. Евродепутатът бе категоричен, че зад формулировката „легална миграция” широко се отваря вратата на милиони ислямисти и икономически мигранти, които ще залеят Европа. „Географското положение на България ни задължава да бъдем особено внимателни към подобни документи”, предупреди Джамбазки. Той цитира текст от 34-страничния пакт, в който се посочва, че „миграцията е положителен глобален феномен, който е източник на благоденствие и иновации”.

„В документа са заложени и изисквания всяка страна задължително да приема, осигурява и гарантира всеки един бъдещ мигрант”, предупреди евродепутатът, според който това би довело до рухване на социалната ни система.

„Ние признаваме, че миграцията е източник на благоденствие, иновации и постоянно развитие на нашия глобализиран свят”, пише във въведението на документа на ООН.

В пакта е записано, че няма обвързваща юридическа стойност, но формулировките в него сочат друго. Там е записано, че „страните се задължават” да приемат, да осигуряват, да гарантират достъп до социалната осигурителна система на бежанците. Посочва се, че миграцията е средство за икономическо развитие на страните.

„С безпроблемното предоставяне на нови лични документи за самоличност на мигрантите се застрашава международната сигурност и широко се отварят вратите за нова вълна от терористични атаки”, предупредиха от ВМРО.

В края на миналата седмица председателят на БСП Корнелия Нинова, позовавайки се на фалшива новина, поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента и да обясни кой, защо и кога е решил България да подкрепи пакта за миграцията на ООН. От ГЕРБ отговориха, че няма такова решение.

Тя бе категорична, че в глобалния пакт, който предстои да бъде подписан на 10 декември на междуправителствена конференция в Мароко, имало и добри решения, но проблемът бил, както и с Истанбулската конвенция, че зад някои от текстовете се прикриват други намерения.

"Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление. Нещо повече, решението оттук до мигрантските въпроси се свежда в това нелегалната миграция да се трансформира в легална такава", категорична бе Нинова.

 

Едно към едно

Президентът Радев застана зад идеята на ООН

Чрез глобалния пакт ще осигурим балансиран подход

В изказването си по време на Общия дебат на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН на 20 септември 2017 г. българският президент Румен Радев подкрепи идеите на пакта за миграцията на ООН, казвайки следното:

„Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва зачитането на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия. Държавите имат права и отговорности да охраняват границите си като основен елемент от своята национална сигурност. Силният граничен контрол е от изключително значение, особено за предотвратяване на нелегалната миграция и за изкореняване на трафика на хора.”

 

Позиция

Борисов отказа на Меркел да приема пришълци обратно

Становището на България остава непроменено

На 20 юни премиерът Бойко Борисов отказа на канцлера на Германия Ангела Меркел да приема обратно бежанци. Министър-председателят тогава припомни, че позицията на страната ни е изразявана нееднократно преди, по време на европредседателството ни и след него.

„Позицията на България остава непроменена”, категоричен бил Бойко Борисов. Според действащите правила за миграцията на Европейския съюз молбата за убежище трябва да се разглежда от властите на страната, в която първо е влязъл бежанецът.

 

САЩ първи се отказаха от споразумението

Председателстващата ЕС Австрия се разграничи от текста

Глобалният пакт на ООН за миграцията е с необвързващ характер, но все повече държави се опасяват, че той ще насърчи нелегалните преселници. Общото събрание на ООН одобри през юли нов Глобален пакт за безопасна, методична и законна миграция, който не е юридически обвързващ и ще бъде официално приет на форум в Маракеш през декември 2018 г. В подкрепа на текста се обявиха всички 193 членки, освен САЩ, които се изтеглиха от споразумението миналата година.

Заявените в текста цели са глобално управление на миграцията с помощта на Международната организация по миграция, борба с ксенофобията и расизма, подкрепа за страните, които приемат бежанци и мигранти. Както и защита на сигурността, достойнството и правата на всички мигранти, които обогатяват обществата и допринасят за устойчивото им развитие.

Малко след одобряването на договорката, тя бе контрирана и от Унгария, която смята, че основната идея на този пакт е, че миграцията е добър и положителен феномен. „А ние смятаме миграцията за лош процес, който има извънредно сериозни последствия за сигурността”, подчерта през юли унгарският външен министър Петер Сиярто.

В края на октомври и председателстващата ЕС Австрия се разграничи от пакта, който „размива линията между легалната и нелегалната миграция”, по думите на канцлера Себастиан Курц. Той бе последван от Чехия, която също изрази недоволство от споразумението. Полша също се очаква да напусне пакта, а Хърватия отказва да го подпише.

 

Георги Марков, депутат от ГЕРБ, пред „Труд”:

Сорос пробутва идеята чрез приятеля си Гутериш

02-06Първи в България бих камбаната, че международния глобален пакт за миграция е циничен. Това ние да признаем като държава, че миграцията е глобален феномен, който е източник на прогресивното развитие на човечеството е тъпизъм № Сорос 2 . Това посочи пред „Труд” депутатът от ГЕРБ Георги Марков.

Не бива да забравяме жертвите от терористичните изяви в Берлин, изнасилванията в Висбаден и Фрайбург, както и изнасиленото и убито малолетно момиче в Рим.

Пактът на ООН е втората крачка на Сорос след като през 2015 г. той публично обяви, че всяка държава трябва да приеме по 1 милион мигранти.

Смелостта на Виктор Орбан, който изгради двойно огради и ги спря, направи така че на практика този план не успя да се осъществи. Сега опитът е чрез приятеля си Антониу Гутериш, Сорос да пробудата идеята на пакта.

Поздравявам Бойко Борисов, както и Патриотичния фронт, че България се присъедини към САЩ, Австралия, Австрия, Унгария, Чехия, Полша, Хърватска.

Идеята на Сорос за интегриране на християнски облик на Европа е чрез вкарване на джендърски идеологии, разрушаване на традиционните ценности на семейството и вкарване на милиони мигранти.

Коментари

Задължително поле