„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

От кайма става всичко

Каймата не е само за приготвяне на кюфтета и кебапчета. От нея могат да се правят разнообразни ястия, комбинирани със зеленчуци, каквито има в изобилие на пазара в момента. Тя е подходяща храна за деца и възрастни, които имат проблеми с дъвкането. В каймата може да се смесват различни видове меса – свинско и говеждо, телешко и агнешко, което я прави по-вкусна и не толкова мазна, колкото е само свинската. Истинските майстори имат свои тайни за овкусяването й, но задължително е да сложите черен пипер и кимион.

 

Гнезда от кайма

Необходими продукти:
6 яйца
7-8 гъби
1 кг кайма
2 ч.л. чубрица
черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:
Омесете каймата с подправките и я разделете на шест равни части. От всяко едно късче кайма оформете гнезда. Поставете така оформените гнезда в намазнена тава и във всяко чукнете по едно яйце. По желание можете да наредите резенчета гъби отстрани. Печете така приготвените гнезда в предварително загрята на 250 градуса фурна до готовност. Бихте могли да измислите различни пълнежи за вашите бързи и вкусни гнезда от кайма: печени чушки, кисели краставички, нарязани гъби, царевица, зеленчуци, лютеница, топено сирене, кашкавал и др.

 

Мусака с кайма и патладжан

Необходими продукти:
2 патладжана (големи)
700 г кайма, свинска, телешка или смес
2 червени чушки
1 морков (голям)
2 глави кромид лук (големи)
7-8 скилидки чесън
200 г домати от консерва или 2-3 пресни настъргани
5-6 картофа
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. бахар (млян)
2 с.л. сух босилек или 5-6 клонки пресен
2 с.л. червен пипер
За заливката:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
Нарязвате патладжана на шайби с дебелина от около 1 см. Осолявате ги и след като им изтече горчивата вода, се пекат на грил тиган до омекване. Нарязвате всички зеленчуци на дребно (без доматите и картофите) и ги задушавате с малко мазнина до омекване за 5-6 мин. Добавяте каймата към тях, както и доматите, и ги задушавате още 5-6 мин., като ги разбърквате от време на време. Накрая прибавяте подправките, разбърквате сместа и махате от котлона.
Плънката вече е готова и може да пристъпите към редене на мусаката в тавичката. Най-отдолу покривате дъното с нарязаните на кубчета или шайби картофи. Върху тях изсипвате цялата плънка а най-отгоре редите патладжана, който сте приготвили на грил тигана. В сместа би трябвало да е останала течност, така че не се налага да добавяте вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин. След това заливате мусаката с разбърканата смес от яйцата, киселото мляко и брашното. С нея печете още 15 мин.

 

Картофи с кайма

Необходими продукти:
1 кг картофи
500 г кайма
1/2 каф.ч. олио
2 люти чушки
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
по 1 щипка сушени мащерка, естрагон, риган
1 щипка розмарин на връхчета
магданоз
черен пипер, сол
вода до покриване на продуктите

Начин на приготвяне:
Сипваме на дъното на тенджера олио и запържваме каймата, докато хване цвят. Вадим я с решетъчна лъжица и отцеждаме от мазнината. В същата мазнина задушаваме под капак нарязаните на порции и измити картофи с малко вода. Добавяме всички подправки и ситно нарязаните лук, чесън и люти чушки. Всичко се разбърква добре и щом водата почне да се изпарява, връщаме каймата към останалите продукти и продължаваме да задушаваме. Осоляваме на вкус. Ястието трябва да остане почти на мазнина. При сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

 

Адана кебап

Необходими продукти:
500 г телешка (агнешка) кайма
1 сладка чушка
1 люта чушка
2 средни глави лук
1 връзка магданоз
1 ч.л. млян кимион
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
4-5 скилидки чесън
50 г краве масло със стайна температура
сол

Начин на приготвяне:
Лукът, чесънът, сладката и лютата чушка се режат на много ситно (не се стържат, а режат). Магданозът също се накълцва на възможно по-ситно. Към каймата се добавят ситно нарязаните зеленчуци, магданозът, черният пипер, кимионът, мекото краве масло и ако има нужда сол. От голямо значение е омесването на каймата. Месете около десетина минути, след което оставете в хладилник поне за 2 часа. След престой на студено каймата се оформя на малки кюфтенца или кебапчета. Нанизва се на шишове. Ако са кюфтенца, се притискат плътно едно до друго и леко се сплескват. Не ги правете много дебели, за да могат да се изпекат добре.
Адана кебапът се пече на скара или барбекю. Най-вкусен става, когато е приготвен на дървени въглища. Изпичате от двете страни. Сервирате топъл с тънки питки (арабски питки), чеснов сос и печени на скара зеленчуци.

 

Патладжанени сармички

Необходими продукти:
5 патладжана (по възможност по-дълъги)
500 г кайма
1 яйце
70 г галета (или 2-3 филии хляб, без кората)
100-150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол и черен пипер на вкус
300 г моцарела (или кашкавал)
1-2 ч.л. риган
200-300 мл олио
За доматения сос:
1 консерва домати 800 г (или 1 килограм пресни)
300-400 г кромид лук (3-4 глави)
1-2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Каймата се разбърква добре с яйцето, галетата (или филиите се накисват в приятно топлото мляко и след това се надробяват в каймата), млякото, солта и черния пипер. Покрива се с фолио и се оставя на студено. Ситно нарязаният лук се запържва до златисто. Добавят се нарязаните на дребно домати (предварително обелени и изстискани от семките) и счуканият чесън. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да къкри на среден огън около 1 час. (Сосът е готов и след 30 минути, но много по-вкусен става след продължително къкрене.) Ако се сгъсти много, се разрежда малко с вода. Патладжаните се нарязват на тънки лентички по дължина (около 0,5 см), посоляват се и се оставят около 1 час да се изцедят. Подсушават се с кухненска хартия и се изпържват до полуготовност. Доматеният сос се прехвърля в подходяща тава. Вземат се две филийки патладжан, слагат се на кръст, в средата се слага от каймата (около 30 г, топче с големината на пинг-понг) и се завива като сармичка. Нареждат се в тава, покриват се с алуминиево фолио и се пекат в предварително затоплена на 170-180 градуса фурна около 1 час. Върху всяка сармичка се слага малко от доматения сос (със супена лъжица), отгоре се нарежда нарязаната на филийки моцарела (или кашкавал), поръсва се щедро с риган и се пъхва във фурната за още 15 минути.

 

Пълнен лук

Необходими продукти:
4 глави лук
сол
100 г гъби
4 с.л. масло
250 г кайма
3 с.л. сметана
2 с.л. магданоз
125 г бульон
3 с.л. галета

Начин на приготвяне:
Лука почистете от сухите листа и пуснете в подсолена вряща вода за около 15 минути. След това изсипете водата и оставете да се охлади. Отгоре на всяка глава лук отрежете капаче и с чаена лъжичка издълбайте сърцевината. Половината от тази сърцевина нарежете на ситно и изпържете в масло заедно със ситно нарязаните гъби и каймата. Накрая прибавете сметаната и магданоза. С тази плънка напълнете купичките от лук. Поставете ги в тавичка, намазана с масло, и залейте с бульона. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 35 минути. Галетата изпържете в малко масло и залейте пълнените лукчета преди сервиране.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.