От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева

От първи юли догодина минималната пенсия ще бъде 250 лева. Това са се договорили ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов.

"Сутринта имаше политически съвет на коалицията, на който обсъдихме въпроси в програмата на коалиционното правителство. Обединихме се около решението за изпълнение на текста, който сме заложили в коалиционната програма, за повишаване на пенсиите. Ще внесем предложението между първо и второ четене за повишаване на минималната пенсия на 250 лв.", обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов на брифинг в Народното събрание. Повишение ще получат около 800 000 пенсионери.

Другото постигнато решение е за децата от уязвимите групи на възраст от 4 до 6 години държавата да заплаща таксата за детската градина. Критерият ще е свързан с доходите и всяка община ще определя тези деца, които ще получат безплатна детска градина. Този период обхваща и предучилищната възраст.

„Третото около което се обединихме, е да бъде определен и заделен фонд в размер на 70 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища“, допълни Симеонов.

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. Това, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Коментари

Задължително поле