Очаква се ново изригване на хавайския вулкан Килауеа

Две седмици след като фонтани от лава и отровен газ от хавайския вулкан Килауеа принудиха стотици хора да избягат от домовете си посред нощ, ситуацията за местните жители се влошава в очакване на ново изригване, предаде Ройтерс.

Докато Килауеа изпускаше лава от 22 пукнатини на източния си склон, жителите на град Паоа на остров Хавай, някои от тях с маски, очакваха вчера в осигурените убежища активното изригване да се възобнови.

В четвъртък вулканът отново избълва пепел и скали високо в небето. Според учените това е било най-мощното изригване в последните дни, макар че то продължило не повече от няколко минути, отбелязва АП. Няма ранени, нито данни за разрушения.

Заради рязко увеличеното равнище на отровен серен диоксид, след като Килауеа започна за изригва, училищата около Паоа, на 40 км източно от вулкана, бяха затворени. Лавата, изливаща се от огромни пукнатини, унищожи 40 жилищни сгради и други постройки и принуди около 2000 местни жители да избягат.

Бързо движещата се лава вчера прекъсна път и изолира около 40 къщи в район под вулкана, поради което поне четирима души бяха евакуирани от мястото с хеликоптери на Националната гвардия.

Учените не могат да прогнозират кога Килауеа ще се успокои. Според специалистите обаче няма опасност от голямо изригване като през 1790 г., когато загинали десетки хора - най-смъртоносното подобно бедствие в историята на територията, която днес е част от Съединени щати.

Коментари

Задължително поле