Пази ли ваксината срещу туберкулоза от коронавируса?

БЦЖ се използва от 1921 г., действа и срещу проказа

В Австралия ще изпробват действието върху 4000 здравни работници от първа линия

Ново проучване планира да използва туберкулозна ваксина, за да намали процента на заразяване с COVID-19 при медицинския персонал.

Пътят на всяко ново лекарство от първоначалните изпитвания до клиничната фаза е невероятно дълъг. Затова изследователите имат желание да идентифицират ваксини, които вече се използват, и които биха могли да помогнат за справяне със SARS-CoV-2.

Наскоро Институтът на Мърдок за педиатрични изследвания в Австралия (MCRI) започна проучване дали ваксината срещу туберкулоза, известна като БЦЖ (Bacillus of Calmette and Guїrin), може да предложи някаква защита срещу COVID-19. Те планират да тестват ваксината върху около 4000 медицински служители на първа линия в болници в Австралия.

Ръководителят на проекта Найджъл Къртис обяснява, че се надяват “да намалят разпространението и тежестта на симптомите на COVID-19 при ваксинирани здравни работници”.

Какво представлява БЦЖ

Тази ваксина предпазва от туберкулоза - инфекциозно заболяване, което засяга белите дробове. Причинява се от бактерия, наречена Mycobacterium tuberculosis.

БЦЖ ваксината намалява шансовете бактерията да зарази някого. Освен това намалява тежестта на заболяването при вече заразените.

Тази ваксина датира от 1921 г. и е в списъка на основните лекарства на Световната здравна организация. Над 100 милиона бебета в света получават ваксинация всяка година.

Освен от туберкулоза, БЦЖ предпазва и от други състояния, които включват микобактерии, включително проказа. Учените произвеждат ваксината като използват живи Mycobacterium bovis, взети от говеда, като отслабват бактериите, за да намалят тяхната вирулентност.

Защо БЦЖ може да работи срещу COVID-19

Изследователите имат желание да изследват БЦЖ ваксината срещу COVID-19, тъй като по-ранната работа показа, че тя може да намали риска от някои респираторни инфекции, които са напълно несвързани с туберкулозата.

Например, проучване, проведено от учените в Гвинея-Бисау, заключава, че “БЦЖ ваксинацията може да има независим защитен ефект срещу остра инфекция на долните дихателни пътища, като ефектът е най-забележим при момичетата”.

В друго проучване изследователите се задълбочиха в ретроспективни данни от испански болници. Те заключават, че “При раждане БЦЖ ваксинацията може да намали хоспитализацията поради респираторна инфекция и сепсис.”

По подобен начин проучване, проведено в Бразилия, установи връзка между БЦЖ имунизация и намален риск от смъртност от пневмония при деца.

Все още не е ясно как точно и защо възникват тези така наречени хетероложни ефекти на БЦЖ ваксината. Изглежда обаче, че това се дължи на неспецифично засилване на имунния отговор.

Въпреки че досега няма проучвания, които са изследвали влиянието на ваксината БЦЖ върху SARS-CoV-2, учените се надяват, че може да се касае за същия ефект. Ако БЦЖ ваксината подсилва имунната система, тя може да намали процента на инфекция от SARS-CoV-2 или да намали тежестта на заболяването.

Изследователите не очакват БЦЖ ваксинацията да бъде лек или перфектен метод за профилактика. Въпреки това ваксината може да предложи допълнителен кръг на защита, ако хората я комбинират с регулярните защитни средства в лечебните заведения.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения