Паметен знак за писателя Емил Коралов откриха в родното му село

Кмет и свещник пяха народни песни на читалищен юбилей

Паметна плоча на писателя Емил Коларов бе поставена пред читалище „Просвета – 1928 г. в монтанското село Славотин. Библиотеката в читалището, което навърши 90 години, ще носи името на майстора на словото. Емил Коралов е псевдоним на Емил Дончев Станчев, роден през 1906 година в Славотин.

Писателят е автор на първите български научно-фантастични романи и е известен с книгите си „Великата жажда”, „Нова летопис”, „Каблешково гори” и „Чинарите зашумяха”. На тържеството присъстваха наследниците му Любомир Коралов и Емилия Коралова – Стоева и децата им. Читалище „Просвета ” е основано от 32 ентусиасти в селото, а сегашната му сграда е открита през 1961 година. Местните жители сами излели с доброволен труд 120 хиляди тухли и издигнали културния дом.

През 1929 година селската библиотека имала 215 тома книги, сега те са 7 600. Най-големият ремонт на сградата оттогава е направен през тази година със 70 хиляди лева от бюджета на община Монтана. „Амбициозната програма на общинската управа за обновление на 23-те села ще продължи и през следващата година”, заяви кметът Златко Живков и припомни, че само в този строителен сезон са инвестирани 0,5 млн. лева за ремонт на читалища, кметства и черкви. Кметът на Славотин и председател на читалището Личко Цолов благодари на общината и на всички спонсори на местните инициативи и награди дългогодишни самодейци.

На обновената сцена концерт изнесоха фолклорни групи от Монтана и селата в района. В народна носия пред гостите застана и местният свещеник отец Славейко, който е активен самодеец от 1994 година. Освен меден глас, духовникът е майсторски изпълнител на дудук . Местните жители и гостите на празника бяха поздравени с песен и от кмета Златко Живков, който изпя „Пирине, запей” заедно с фолклорната група от село Гаганица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България