На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Папата и медийният шум Какво трябва да се знае за посещението му

Папа Франциск. Снимка: Архив

На Светия отец се оказва дори по-голяма чест

Като духовно лице (лидер) папата посещава не България, а своите последователи в България. Дори да са много, те не са част от българската Църква. Макар и български граждани, в духовно отношение те са чужденци. Това, което казвам, не е обидно, тъй като няма нищо лошо в това, някой да е чужденец.

Като политическо лице папата посещава българските политици. Това също не е беда, защото няма нищо лошо политиците да се срещат и да обсъждат отношенията между своите страни. Особеното е, че папата е държавен глава и духовен лидер едновременно: и не случайно, а защото това е заложено в самото устройство на държавата му. Не зная дали другаде в света има аналогично положение. Някой би си спомнил за Иран, но и там не е така, защото до неотдавна те имаха президент (Ахмадинеджад), който беше светско лице, а не духовник.

В православния свят положението е друго: архиереят не е политик/държавник по начало, макар да е възможно това да се случи (някогашният президент на Кипър, архиепископ Макарий). Според Църквата политическата и духовната власт трябва да са отделени, защото събирането им в една институция може да доведе до злоупотреба и с двете.

Патриархът и Синодът на България не отказват да се срещнат с папа Франциск, първо поради това, че той е политически влиятелно лице; и второ, защото се явява религиозен лидер на част от българските граждани. Но трябва да се забележи, че инициативата за срещата идва не от тях, а от самия папа (от неговата религиозна общност).

Същевременно, поради съчетанието на тези две роли в папския институт, както и поради други особености на вероизповеданието, което папата представлява, те не могат да го посрещнат така, както биха посрещнали предстоятеля на някоя от православните църкви.

Медийният шум около това посещение и повечето коментари относно решението на Синода се стремят – първо чрез самия език, с който си служат – да внушат, че в България идва висш християнски духовник, комуто не се оказва подобаващата чест. Истината обаче е друга. Римският епископат не е част от християнската Църква, а на папата се оказва дори по-голяма чест, отколкото е редно той да получава при идването си в една християнска страна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Не искаме да виждаме всеки ден тук папата какво направил !
  Престанете да ни заниманате, НЕ ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ !
  Няма да станем роби на религиите !
  Махайте се от живота ни !

 2. не знам обаче това дърпане на ръцете из под лицата на вярващите беше за мен абсолютен шок

 3. Папата е глава на най-голямата христянакса деноминация в света-1.3 милиарда, включително на най-голямата христянска деноминация в Европа. Николай Гочев няма какво да се прави на ударен и да проектира дефектите на неговата западнала и отклонила се отдавна от каноните вяра върху католицизма. Основната харектеристика на католическия свят, която го отделя от православния, е, че духовната власт или църквата е отделена от светскта власт. Именно това е причината за схизмата между Константинопол и Рим 1054. Византиийският император иска да назначава и контролира патриарха. Именно в така наречената източна църква е характерен цезаро-папизмът, в който духовенстовто е подчинено на държавата. Така е и до днес в Русия, така е за жалост и в България. Църквата на запад от почти 2000 години е изцяло независима от правителствата на отделните държави точно като Евангелието изисква и както за жалост не е в правослвния свят. Гочев много го боли това и се опитва да изкълчи фактите.
  Предвид факта, че синода отдаде чест на руския еретик и антихрист патриарх Кирил, чиято църква е била срещу независимостта на българскта църква, а пък вади фалшиви и неверни доводи срещу патриарха на Рим, чиято църква признава първа независимостта на българската православна църква 19. век е меко казано налгло. Целият текст на про-руския анализатор Гочев всъщност е посветен на православието, в частност на отклоненото Руско православие (мохамедано-православие).

 4. Предвид факта, че повечето държави в Европа, включително в Източна Европа, са католически, интересно кои християнски държави има наум авторът на тази комплексарска и невярна статия, когато пише, че в една християнска държава не би следвало да се отдава такава голяма чест на папата. Доколкото знам в всички държави, в които папата ходи, му се отдава голяма чест. Чест, каквато на провинциалните и никому неизвестни православни попове никой не отдава и с право- на държавни чиновници на заплата, които проповядват на държавна заплата, никой не обръща внимание. Ег*ти нахалната демагогска статия пълна с откровени лъжи и проекции.

 5. Вярно е, че сме стряскащо неграмотен в религиозно отношение народ, ама чак да очаквате да мине това, че папата не е християнин… Във времена, когато толкова консервативна институция, колкото е католическата църква се отваря за чуждите истини, нашите тук да се изживяват като патентовали Единствената Вселенска Истина, да не приемат протегнатата ръка на другите християнски църкви, поради което на Христос да му се налага да бъде разпван два пъти годишно… ами отблъскващо е. За зрелостта на една религиозна общност съдя по отвореността ѝ към чуждата истина.

 6. Каквото и да пишете горните католици , в България преобладаващата религия е Православието . В тая връзка Нашият Синод е постъпил правилно . Ако нашият патриарх или Вселенският патриарх отидат на посещение във Ватикан-а , ще им окажат ли някакви почести ? Едва ли – ще чакат като всички други туристи „да видят папата “ на площада .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.