Папата обеща да се бори срещу сексуалните злоупотреби с монахини

Папа Франциск обеща да се бори срещу сексуалните злоупотреби с католически монахини и ги призова да отказват, когато духовници искат да ги използват за прислужнички, съобщи БТА.

"Вашето призвание е да служите, не да прислужвате", обърна се Светият отец към 850 ръководители на религиозни ордени, събрали се на провеждана веднъж на три години конференция на Международния съюз на главните настоятели - основното обединение на ордените на монахините и калугерките.

Председателката на съюза, малтийската сестра Кармен Самут, заяви пред папата, че злоупотребите с монахини са разпространени по цял свят. Те включват сексуални и духовни злоупотреби, както и отнемане на собствеността им, отбеляза Самут. Тя съобщи и за случаи, при които монахини тормозят други монахини.

Папата подчерта, че сексуалните злоупотреби с монахините са "сериозен и тежък проблем", за който му е добре известно. "Трябва да се се борим с това, както и със прислужването на религиозните сестри", призова той.

"Не сте станали сестри, за да бъдете прислужнички на някой свещеник", подчерта папата пред събралите се монахини. Той допълни, че ако някоя сестра иска да върши къщна работа, трябва да се присъедини към орден, който се грижи за възрастни хора в старчески домове.

Коментари

Задължително поле