Парад посрещна Си Цзинпин в Хонконг Забраниха на журналистите чадъри, опиум и банани

Си Цзинпин на парада в Хонконг. Снимка АФП

Парад с танкове, ракетни установки и стегнати редици на военни посрещна вчера Си Цзинпин на първата му визита в Хонконг по повод 20-годишнината от предаването на територията от Великобритания в управление на Китай, предаде АФП.

Събитието бе белязано от засилени мерки за сигурност, като отразяващите го журналисти получиха списък със забранени предмети. Сред тях освен оръжия, ножове, опиум, хероин, кокаин и морфин, бяха включени животни, растения, напитки храни, плодове и химикалки. В черния списък попаднаха и чадърите, които станаха символ на протест с искане за повече демокрация през 2014 г. Козметика и дезодоранти също не бяха позволени. Армията поясни, че забраната е част от мерките за сигурност и на репортерите все пак бяха раздадени специални одобрени химикалки и чадъри.

За 3-дневната визита антуражът на Си Цзинпин е заел 2 луксозни хотела с над 1300 стаи. Нощувка в президентския апартамент единия от тях – 4-звездния “Ренесанс”, струва $3586 и така две вечери на президентската делегация ще излязат повече от 700 000 долара. Не е ясно обаче, кой ще плаща сметката. Поради съображения за сигурността на Си Цзинпин той ще спи в “Ренесанс”, а не в 5-звездния “Гранд Хят”.
Фурор в социалните мрежи пожъна първата дама Пън Люан, която бе приветствана за инициативата си да посети хонконгска детска градина и да раздаде подаръци на децата в нея. След това тя бе и в дом за възрастни хора.

Вчера китайското външно министерство изрази остър протест срещу оръжейна сделка на САЩ с Тайван на стойност $1,3 млрд. “Продажбата на американско оръжие ще навреди на взаимното доверие и сътрудничество между Вашингтон и Пекин”, каза говорителят на ведомството Лу Кан. Той уточни, че до Държавния департамент е изпратена протестна нота.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.